Menü Bezárás

Orosházán terem az új sláger, a lila paradicsom

A napokban kerül nagyobb mennyiségben a nagyáruházak polcaira a mostanában nagyon divatos YOOM nevű lila színű paradicsom. Az egyik magyarországi termelője az orosházi Majsai Kertészet.

Magyarországon a kizárólagos termesztési megbízást a Trivega Kft. kapta meg. Ennek a termelési és értékesítési szövetségnek tagja az orosházi Majsai Kertészet, ahol termeszteni kezdték a Yoomot. Hamarosan 100.000 csomaggal kerül a lila paradicsomból a multik polcaira. Majsai Zoltán, az orosházi kertészet egyik tulajdonosa elmondta, Európában az utóbbi időben nagyon népszerű és kedvelt lett a Yoom paradicsom.

– Ez egy cherry típusú fürtös paradicsom. Egy fürtön nyolc-tíz bogyó található. Jellegzetessége a sötétlila színe. Épp e miatt nagyobb odafigyelést igényel, mint hagyományos, piros társai, mert az érettség állapotát nehezebben lehet megállapítani. Különlegessége a színe mellett, hogy a négy alapízen túl egy ötödiket is érezhetünk. Ez az ún. umami íz, ami alapvetően sós-húsos ízvilágot képvisel. Érdekessége, hogy nem csak bizonyos pontokon, de ezt az ízt a nyelvünk egész felületén érezzük. Talán ez a magyarázata a nagy sikerének is – foglalta össze Majsai Zoltán

Ha a csuma alatt már nem zöld, hanem piros a csillag, akkor megérett (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, a lila paradicsomot is az évek óta bevált, vízkultúrás rendszerben termelik. Ugyanúgy a kertészet csomagoló üzemében kerül bele a környezetbarát ládácskákba mint a cég sokféle egyéb terméke.

– Egyelőre óvatosabban fogtunk a Yoom paradicsom termesztéséhez. 2500 négyzetméteren telepítettük, de amennyiben a piac visszaigazolja a várakozásokat, jövőre ezt a területet jelentősen tudjuk növelni. A következő néhány hónapban a szerződés szerint 100.000 csomagot szállítunk belőle, hagyományosan termesztett és népszerű egyéb paradicsomaink mellett – teszi hozzá Majsai Balázs ügyvezető-tulajdonos.

A régebbi, jól bevált fajtákat is termesztik (Fotó: Horváth Bence)

A YOOM™ könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely az izgalmas „umami” ízben ölt testet. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Emellett gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez társul még a nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium.

Kapcsolódó bejegyzések