Menü Bezárás

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Horváth Józsefet

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott.

Mindig jó érzés egy ismerősünk, egy orosházi honfitársunk sikeréről, elismeréséről hírt adni. Különösen nagy öröm, ha a köztársasági elnök által adományozott magas állami kitüntetésről van szó.

Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör nyugalmazott elnöke a hazai állattenyésztésben elért eredményei, valamint a  magyar gazdák érdekvédelmében és rendszeres tájékoztatásában vállalt jelentős szerepe elismeréseként kapta meg a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést. A járványhelyzetre való tekintettel az idei kitüntetettek nem vehették át személyesen az elismerést. A hétfői Magyar közlönyben tették közzé a névsort. A kitüntetett meglepődött, és meghatódva reagált a hírre.

A Magyar Arany Érdemkereszt újdonsült kitüntetettje mostanság otthon dolgozik a járvány miatt (Fotó: Horváth Bence)

– Mindig öröm, ha valakinek elismerik a munkásságát. Különösen az, ha ezt nem csak a közvetlen környezetében, hanem a legmagasabb szinten teszik. Meghatódtam, hisz az, hogy ezt elérhettem, lehetetlen lett volna anélkül az engem körülvevő közösség nélkül, akik jöttek a hívó szóra, akik velem együtt tevékenykedtek a célok megvalósításában. Lehetetlen lett volna a feleségem biztosította biztos családi háttér nélkül is. Így, amikor engem kitüntettek, rajtam keresztül őket is – mondja Horváth József.

A kiváló mezőgazdasági szakember tavaly adta át a stafétát az Orosháza és Térsége Gazdakör élén. Hogy mit jelentett Horváth József munkája az elmúlt évtizedekben a gazdakörnek, gazda társadalomnak, azt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke fogalmazta meg egy tavalyi interjúban:

Tavaly adta át a stafétát a gazdakör élén Brlázs Róbertnek (Fotó:Horváth Bence)

– Ha van gazdakör, akinek a szövetség sokat köszönhet, az az Orosházi Gazdakör és Horváth József elnök úr. Innen indult a magyarok Kárpát-medencei összefogása, innen indult a szövetségnek az az összefogása, amely valójában a Magyarok Kenyere Program alapját adta. Példaértékű volt a Hagyományok-Ízek Verseny megteremtése és a mai szintre fejlesztése. Horváth József elnök úr volt, aki emlékművet állíttatott a meghurcolt magyar gazdáknak, ő volt aki szobrot állíttatott a búzanemesítő nagyoknak, és aki emlékeztetett mindenkit arra, mivel tartozunk őseinknek. Előre ment, amikor előre kellett menni, segített, amikor segíteni kellett. Irányításával az Orosházi Gazdakör példaértékű munkát végzett.

Horváth József, mint alelnök ma is aktívan dolgozik a gazda társadalom érdekében. Mostanában – a járvány miatt – otthonról ugyan, de fáradhatatlanul. Úgy tudjuk, hogy a frissen neki ítélt magas kitüntetést, ugyancsak a járványra való tekintettel, egy későbbi időpontban veheti majd át Budapesten.

Kapcsolódó bejegyzések