Menü Bezárás

Meggyújtották a negyedik gyertyát

Az utolsó, a negyedik gyertya is fellobbant a város óriási adventi koszorúján, melyet Horváth József, Orosháza díszpolgára gyújtott meg.

A karácsonyt megelőző ünnepi várakozási időszak, advent utolsó vasárnapján mind a négy gyertya egyszerre világított az Árpád-kertben. Az elmúlt három alkalomhoz hasonlóan most sem volt több száz, akár ezres tömeg, nem szállt kürtőskalács és sült gesztenye illat a levegőben. Csendes és visszafogott körülmények közt gyúlt lángra az adventi koszorú negyedik gyertyája.

A koszorú mellől, Horváth József, Orosháza díszpolgára köszöntötte az otthonaikban, a képernyők előtt várakozó orosháziakat.
– Az idei esztendő mindenki számára rengeteg új eseményt hozott. Válságot a vírus miatt az egészségünknek, kényszerű megpróbáltatásokat a munkahelyeknek, amelyek felértékelődtek. Egyúttal a rohanó világban kialakult az emberekben a félelem, az aggódás és a lélek válsága. Advent végén a betlehemi csillag is segítsen bennünket, hogy karácsony ünnepén találja meg minden ember, az egyedül élők, a családok a reményt, a csendességet, a szeretetet, a lélek nyugalmát, és kerüljék el a veszélyt – fogalmazott Horváth József.

Iványi László, katolikus plébános is köszöntötte az orosháziakat.
– Meggyújtjuk a negyedik gyertyát, amit szeretet gyertyának is neveznek. Azt jelzi, hogy igen közel a karácsony. Úgy gondolom, lelki szemeinket már sokkal inkább az elkövetkezendő karácsonyra vetjük, nem is az adventtel foglalkozunk annyira. Holnap a két bolygó, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása következtében a többi csillagnál sokkal fényesebb égi jelenség lesz. Ez arra emlékeztet, hogy valószínűleg hasonló volt annak idején az a fényforrás, ami a napkeleti bölcseket vezette Jézus bölcsőjéhez. Fény vezette őket, és a fénynek nagy jelentősége van. Hiszen a Biblia is azt írja Jézusról, hogy ő maga volt a világosság. Ott a nagy szegénységben egymásra találtak az emberek – mondta beszédében Iványi László.

A beszédek után Horváth József meggyújtotta a negyedik gyertyát.

Kapcsolódó bejegyzések