Menü Bezárás

Sárfelhordás közutakra

Rendhagyó ősz van. A gyakori csapadék miatt a talajok nem tudnak felszáradni, ami rendkívül megnehezíti a mezőgazdasági munkák elvégzését.

Ha ezek elmaradnak, vagy nem időben történnek meg, az jelentős termés kiesést és ennek következtében áremelkedést vonna maga után. A gazdálkodók a halaszthatatlan munkavégzés közben minden igyekezetük ellenére többletmunkát adnak a közútkezelőnek és néha kellemetlenséget okoznak a közúton közlekedőknek is. Ennek oka az aszfalton megjelenő sárfelhordás.

A gazdálkodók mindent megtesznek a sárfelhordás elkerülésére, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a mezőgazdasági táblák, vagy telephelyek közötti közlekedés során a nehézgépek és szállító járművek, rövid szakaszon beszennyezik az útfelületet. Ennek az az oka, hogy nem minden bekötőútnál van lehetőség olyan több méteres tiszta szilárd útburkolatra félreállni, ahol a felgyülemlett nedves földdarabokat maradéktalanul le tudják takarítani. A termelők minden lehetséges eszközzel, így például seprőgéppel, toló-lappal vagy akár kézi szerszámokkal próbálják tisztántartani az utakat és a gumiabroncsokat. Teszik ezt annak ellenére, hogy az időjárás miatt feszített munkatempóban kell dolgozniuk, másfél hónap alatt kell másfél millió hektáron elvégezni a betakarítást és egyidejűleg ugyanekkora területen a szántást és a vetést is.

Együttműködést és segítséget kérünk a mezőgazdasági munkát végzők nevében az út tulajdonosaitól, a helyi önkormányzatoktól és a közútkezelőtől.

Megértést és türelmet kérünk a lakosságtól is, akik alkalmanként szembesülni kénytelenek ezzel a helyzettel. Az őszi munkákat a rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére is időben el kell végezni. Kérjük a közlekedőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a mezőgazdasági munkavégzésre figyelmeztető közlekedési táblákra és ezekre is tekintettel válasszák meg a gépjárműveik sebességét.

A kialakult nehézségek miatt kérünk minden mezőgazdasági termelőt arra, hogy maximális gondossággal járjanak el, valamint mindent tegyenek meg a sárfelhordás mérséklésére, ezzel segítve a közlekedők biztonságát.

Kapcsolódó bejegyzések