Menü Bezárás

Vadriasztó módszereket mutatunk, amikkel megelőzhető a vadkár

Számos lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére a vadak elriasztására. De melyiket mikor és milyen állat ellen éri meg használni? Mutatjuk:

A mezőgazdaságban és az erdészetben talán a legnagyobb ellenségünk az idő. A vadak elleni védekezés rengeteg időt emészt fel, amely évről évre csak fokozódik. Ezért egy olyan technológiai megoldást érdemes választani, ami nem igényel sok törődést és erőfeszítést.

1. Az ultrahangos technológia épp ilyen, míg a különböző szerek kijuttatását akár hetente el kell végezni.

A kerítés és villanypásztor már jobb megoldást jelent, azonban telepítése és karbantartása nagyon költséges, nem is beszélve arról, hogy emberi erőforrást igényel, ami egyre nehezebben megoldható. Továbbá vadászat előtt a készülékek beszedhetők, lekapcsolhatók, így olyan területeket is védhetünk, ahol a kerítés használata a vadászat miatt nem engedélyezett. Például a magyarországi Doxmandnál azon munkálkodnak, hogy csökkentsék a vadvédelemre fordított időt egy olyan eszközzel, ami mobilis, kihelyezése egyszerű – akár egyetlen ember is elvégezheti –, nem igényel sok törődést, emellett gazdaságos is.

 

 

Az ultrahanggal zavaró hatást keltve a vadak elhagyják a védett területet, így lényegesen kevesebbet fognak ott tartózkodni, ezzel csökkentve az okozott kár mértékét esetenként akár 90-100%-kal kultúrától függetlenül.

A legjobb megoldás a megelőzés! Ezt vallják a magyarországi Doxmandnál, ezért kulcsfontosságúnak találják az időzítést, valamint a szerek/berendezések kijuttatásának helyszínét. A gazdálkodók visszajelzései alapján a legjobb, ha már vetés/ültetés előtt helyezzük ki a készülékeket, ezzel megelőzve, hogy a vadak odaszokjanak a területre. Ha több kultúrát védünk az ultrahangos készülékekkel, az áthelyezést valamivel előbbre kell időzíteni, hogy megelőzzük a vadak aratás utáni átmigrálását egyik kultúrából a másikba.

 

img-6938.jpg

 

A berendezéseket célszerű a csapákban elhelyezni, hogy blokkolják a vonulási útvonalukat, valamint a lehetséges érkezési irányuk felé fordítani, hogy már azelőtt meghallják az ultrahangot, mielőtt elérnék a területet.

A készülékek kihelyezésének magassága is egy kritikus pont, legjobb, ha 60-160 cm-es magasságba van kihelyezve. Természetesen ez egy magasabbra növő kultúrában (pl. kukorica, napraforgó) nem annyira megoldható, hiszen az ultrahang terjedését gátolja a sűrű növényzet, ezért ezeknél a kultúráknál célszerűbb, ha nem a terület közepére, hanem inkább a szélére helyezik a készülékeket.

 

mg-66d49.png

 

2. Kulcsár Márton egyéni vállalkozó szerint a termékeket nem növényi kultúránként, hanem riasztandó célállat szerint különböztetjük meg. Az INKE kártevőriasztók, adott teljesítményen belül, ugyanazt a hangot használják, csupán a megszólalás gyakorisága változik. Ez annak köszönhető, hogy sikerült olyan hangeffektust találni, amely az alábbi állatok mindegyikére riasztó hatással van, védekező ösztönükre hat: patkány, nyest, seregély, vaddisznó, őz, szarvas, vadnyúl, róka.

Termékeiket hallható hangtartományban üzemelnek. Típustól függően 30, 60, 120 másodpercenként szólalnak meg 3-5 másodpercre.

Az elmúlt 25 év tapasztalata alapján úgy látják, az lenne a legideálisabb, ha az állat mozgása váltana ki valamilyen interakciót (akár hang, akár fény formájában), és az időzített megszólalásnak csak a terület elkerülését szolgáló fenntartó szerep jutna. A fenti elven működnek az autópálya-felhajtókon használt, egyedi fejlesztésű termékeink.

 

 

INKE típusú akusztikus reflektor az M7 autópályán – fotó: Kulcsár Márton

 

1.jpg

 

Abban az esetben viszont, amikor a terület nagysága miatt nem lehet pontosan meghatározni egy állat érkezési irányát, fontos szerep jut az időzített megszólalású riasztóknak.

Lényeges megtalálni azt a megszólalási időközt, amely még elégséges a riasztó hatás kifejtéséhez, de nem túl sűrű ahhoz, hogy az állatok megszokhassák. Ez az időköz állatonként változik, melyet a tapasztalataink, visszajelzéseink alapján pontosan ismerünk.

 

Vadriasztó, szarvas, őz ellen a kukorica védelmére – fotó: Kulcsár Márton
2.jpg

 

3. Nowton Kft. a Vadalarmnál közösen azon dolgoznak, hogy az általuk fejlesztett technológiákkal a gazdák hatékonyságát növeljék, illetve csökkentsék a vadkárt. Az ultrahangos vadriasztóban és a villanypásztorban éppen azért hisznek, mert minden helyzettől és növénykultúrától függetlenül biztosan segítség az egyik vagy a másik eszköz.

Minden módszer esetében fontos a gazda számára a kritikus szemlélet, ugyanis nincs olyan megoldás, amely minden birtokformára és bármilyen akadályokkal tarkított területre egyaránt alkalmazható. Érdemes tudni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ultrahangra nem lehet alapozni, ilyenkor villanypásztort ajánlunk.

Az ultrahangos készülék akkor megfelelő, ha 18-28 kHz közötti frekvenciatartományban szól, és váltakozó időközönként teszi ezt, hogy ne szokják meg a vadak.

 

Az ultrahangos készülék akkor megfelelő, ha 18-28 kHz közötti frekvenciatartományban szól, és váltakozó időközönként teszi ezt, hogy ne szokják meg a vadak.
page.jpg

 

Vadalarm ultrahangos készülékek hangja, szemben a gázágyúval, nem hasonlít a természetben hallható hangokhoz, de vannak esetek, amikor még így sem elég zavaró vagy ijesztő az ultrahang a vadak számára. Tipikusan akkor fordulhat ez elő, ha az állatoknak semmi egyéb táplálék- vagy vízforrása nincs a haszonnövényeken kívül.

vadriasztó abban az esetben használható eredményesen, ha nincsen akadály a hangszórók előtt, hiszen az ultrahang nem megy át a fán, fémen, lombon, falon és egyéb akadályokon. A terepakadályokon kívül a terület alakján is múlik, hogy mit ajánlunk. Az ultrahangos eszközök elsősorban a nagyobb nyílt terepekre valók, míg inkább villanypásztort érdemes használni, ha L vagy U alakú a terület, hiszen gyakran olcsóbb is, mint 3-5 db vadriasztó telepítése. Ha valakinek erre van szüksége, akkor az Agroinform piacterén megtalálhatja.

A Vadalarm esetében a két termékcsoport közötti választásnál nem kell hogy szerepet játsszon a gondozásmentesség kérdése sem. A legújabb fejlesztésünknek köszönhetően ugyanis már a villanypásztorral sem kell sokat foglalkoznia a gazdának. Villanypásztor Felügyeletünk segítségével a telefonjáról ellenőrizheti az erősségét és az akkumulátor töltöttségét, ha pedig gond van a kerítéssel vagy az eszközzel, 5 percen belül értesítést küld a rendszer.

 

Villanypásztor Felügyelet segítségével a telefonjáról ellenőrizheti az erősségét és az akkumulátor töltöttségét, ha pedig gond van a kerítéssel vagy az eszközzel, 5 percen belül értesítést küld a rendszer.
felugyelet.jpg

 

Tudjuk, hogy sokan szeretik a kémiai szereket alkalmazni, de azt számításba kell vennünk, hogy ebben az esetben általában nincs lehetőség utólagos visszavásárlásra, ha nem vált be a módszer.

Amennyiben elektronikai megoldás mellett döntünk, az ideális kihelyezési idő a minél korábbi telepítés, hiszen az eredményességet nem befolyásolja sem a széljárás, sem a csapadék. Ráadásul a magasnövésű növények (pl.: kukorica) esetében a fejlődés korai fázisában a leghatékonyabb a vadriasztó, mert akkor még nem akadályozza semmi az ultrahang szabad terjedését.

4. VulcanAgro Kft.

A VulcanAgro Kft. elemi ként tartalmazó termékei vadriasztó hatását a gyakorlati tapasztalatok széles körben igazolják. Az elemi kén gázosodásnak indul a kijuttatást követő napokban, és a keletkező szúrós szagú, mérgező gáz távol tudja tartani a vadállatokat a kezelt területtől. A vadkár nemcsak a termés elpusztításából áll, ezért az általunk forgalmazott termékeket különböző problémákra más-más módon kell használni.

A – Vulcan Profi S80 – folyékony elemi kén szuszpenzióval már kis dózisokban is eredményt érhetünk el. Ezt hagyományos permetezővel talajra vagy állományba is sikeresen használhatjuk. A granulált elemi kén – Vulcan Profi Smax – terméket vetés előtt a talajra vagy állományba mint egy fejtrágyát nagy dózisban is szórhatjuk. Nem utolsó szempont, hogy a kén esszenciális tápanyag és gombaölő is egyben, melyet elődeink már száz évvel ezelőtt is sikeresen használták a kártevők ellen. Mindkét termék használható az ökológiai gazdálkodásban is.

Az időzítést és a termék helyes megválasztását az adott területre jellemző vadpusztítás határozza meg.

Egy vaddisznótúrás ellen a vetést követően a talajfelszínre kiszórt granulátum vagy a kipermetezett folyékony elemi kén is hatásos.

 

Egy vaddisznótúrás ellen a vetést követően a talajfelszínre kiszórt granulátum vagy a kipermetezett folyékony elemi kén is hatásos.
vaddiszno-tur.jpg

 

A nyúl vagy őz ellen a még gyenge napraforgó megvédésére a folyékony elemi kén kijuttatása hozhat sikert. Egy téli repcéből pedig szintén a folyékony szuszpenzióval tudjuk elűzni a vadakat. A paprikakertészetben is a folyékony kén permetezése segített a poloskák ellen.

 

Összességében elmondható, hogy a talaj felszínére szórt granulátum – Vulcan Profi Smax – hosszabban védi meg az állományt, de lassabban indul be a gázosodás. A folyékony – Vulcan Profi S80 – terméket pedig gyakrabban használhatjuk védekezésre, gyorsan kifejti hatását, önállóan vagy növényvédő szerekkel együtt is kijuttatható.

Ha egy olcsó, könnyen a technológiába illeszthető megoldást keres a kártevők ellen, és a talajait, növényeit sem akarja mérgezni, a Vulcan Profi S termékek segítenek.

Forrás: partiumigazda.ro