Menü Bezárás

Dorkával lett kolbászkirály Uhrin Mihály

Mindig is ez a legnívósabb megmérettetés, ugyanis sok esetben egyéves kolbászokat adnak le a nevezők. A csabai kolbász pedig jellemzően a kuláréba töltött terméket jelenti. Ahhoz, hogy ezek minőségüket, állományukat, ízüket megőrizzék, nagy odafigyelés szükséges a tárolásnál is. A kamrákból ugyanakkor előkerültek a féltve őrzött kincsek, és bár a négynapos fesztivál elmaradt, a minimális létszámmal megrendezett szárazkolbászverseny valamit pótolt ebből. Látogatók nem lehettek a Csabai Kolbászházban, de a vártnál több jelentkező nevezett be kolbászával.

A hattagú zsűri is az eddig megszokottól eltérően bírálta el a versenydarabokat. Gumikesztyűben és maszkban végezték a bírálók a külső megjelenést (szín, forma), erre, és a metszéslapra, a termék állományára 10-10 pontot adhattak. A kóstolásnál ugyanakkor levették a maszkot, és 20 ponti díjazhatták a számukra legízletesebb készítményeket.

Szinte laborként funkcionált a kolbászház, annyira tüzetesen vizsgáltak meg minden kolbászt a pontozók. Először egészben nézték meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozottsága. A kóstolásnál számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

A pontok alapján az idei kolbászkirály a telekgerendási Uhrin Mihály lett. Mégpedig dorkájával, vagyis sertésvakbélbe töltött kolbászával. A legjobb csabai kolbászért ifj. Juhász Ádám vehette át a serleget. Harmadikként végzett a versenyben a szintén csabai Ancsin János.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a szárazkolbász-verseny zsűritagja (balra) adta át az első díjat Uhrin Mihálynak

A határon túlról, főként Szlovákiából csomagban érkezett kolbászok versenyét Jan Pozarko nytrte, második lett Ondrej Opavszky, harmadik pedig Jasna Opauska.

A kolbászkirály – aki a Teleki Csárda tulajdonosa – elmondta, egyéves dorkával nevezett a versenyre, ez két nagysúlyú koca és egy mangalica húsának keverékéből született meg. A legkülönlegesebb, egyedi fűszerezésű csabai kolbász díját a békéscsabai Péli István kapta.

Forrás. beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések