Menü Bezárás

Új elnökség az orosházi gazdakör élén

Szerda este tartotta tisztújító közgyűlését az Orosháza és Térsége Gazdakör. A szervezet új elnök és elnökség irányításával dolgozik tovább.

A gazdakör elnökségének mandátuma a koronavírus járvány első hullámának idején járt le, de a korlátozó intézkedések és az egészségvédelem miatt akkor nem tarthatták meg a közgyűlést. A nyilvánosság kizárásával lezajlott közgyűlésen a tagság több napirendi pontot tárgyalt. Mint megtudtuk, a gazdakör elnökségének beszámolójával kezdődött az ülés, melyben a 2019. évi zárást, a 2020-as költségvetést ismertette az elnökség, illetve Horváth József elnök beszámolt az elnökség koronavírus járvány ideje alatt végzett munkájáról is. Ezután a felügyelő bizottság beszámolóját hallgatta meg és fogadta el a tagság. A közgyűlés döntött az Orosháza és Térsége Gazdakör alapszabályában javasolt változásról. E szerint az alapszabályban eddig rögzített hét fős elnökség létszámát öt főre csökkentik. Ezen túl a szervezetet irányító elnök munkáját két alelnök és két elnökségi tag segíti. A legfontosabb napirendi pont az új elnökség megválasztása volt. Horváth József elnök az új grémiumban nem jelöltette magát a vezető pozícióra. Természetesen megkérdeztük a többszörösen kitüntetett szakembert döntése hátteréről:

– Már több éve megfogalmazódott bennem, hogy fiatalítani kellene a gazdakör vezetésében, melyre most, a mandátum lejártával jó alkalom adódott. Nagy segítség volt a megvalósításban, hogy a megválasztott új elnök tagja volt az eddigi elnökségnek. Brlázs Róbert személyében – aki a Fiatal Gazda Tagozat megyei vezetője is volt éveken át – olyan alkalmas szakembert találtunk aki pontosan ismeri a gazdaköri feladatokat, célokat, az elvégzendő munkát és aki azonosul a szervezet céljaival. Az új elnök mellett az elnökségben Kerekes Attila és Szabó Csaba személyében két másik, fiatal szakember is helyet kapott. Mi idősebbek szeretnénk átadni mindazokat az ismereteket, melyek a gazdakör életében fontosak, azokat az eredményeket, amelyek révén jegyeznek bennünket megyei és országos szinten. A folyamatosság megtartása érdekében vállaltam, hogy az átmeneti időszakban alelnökként segítek a szervezési munkában. Elnökségem ideje alatt igyekeztem a teendőimet szeretettel, alázattal, a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, de itt az ideje, hogy a fiatalabbak átvegyék a stafétát. Benkő Lajos alelnök társammal együtt igyekszünk a jövőben minden segítséget megadni nekik ehhez – foglalta össze Horváth József.

A gazda szervezet tisztújító közgyűlésén részt vett Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke, aki régóta jó kapcsolatot ápol az orosházi gazdakörrel. Rendszeres vendége az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyének, ismeri és elismeri a gazdakör által végzett munkát. Az ő véleményét is megkérdeztük a közgyűlés döntésével kapcsolatosan:

– Ha van gazdakör, akinek a szövetség sokat köszönhet, az az orosházi gazdakör és Horváth József elnök úr. Innen indult a magyarok Kárpát-medencei összefogása, innen indult a szövetségnek az az összefogása, amely valójában a Magyarok Kenyere Program alapját adta. Példaértékű volt a Hagyományok-Ízek Verseny megteremtése és a mai szintre fejlesztése. Horváth József elnök úr volt, aki emlékművet állíttatott a meghurcolt magyar gazdáknak, ő volt aki szobrot állíttatott a búzanemesítő nagyoknak, és aki emlékeztetett mindenki arra, mivel tartozunk őseinknek. Előre ment, amikor előre kellett menni, segített, amikor segíteni kellett. Irányításával az orosházi gazdakör példaértékű munkát végzett. Az új vezetés nem lesz könnyű helyzetben, de szerintem képesek lesznek megoldani a feladatokat. Az elnökség ugyan átalakult, de elnök úr segít az átmeneti időszakban és mi, a MAGOSZ vezetése is megadunk minden támogatást – hangsúlyozta Jakab István enök.

A gazdakör közgyűlése Brlázs Róbertet választotta az elnöki székbe. A fiatal szakember, gazdaköri elnökként tett első nyilatkozatában lapunknak beszélt a terveiről:

– Szeretném hangsúlyozni, hogy azért vállaltam a jelölést és az elnöki pozíciót, hogy ne záruljon le egy korszak és kezdődjék egy merőben új, hanem mert szeretném folytatni azt az eredményes munkát amit eddig végzett a gazdakör és amely Orosházára nézve is pozitív hatással volt. Elég csak a Hagyományok – Ízek versenyre gondolni, amely a város legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, vagy a Kárpát-Medencei Magyar Gazdák fórumára. Ezek és még jó néhány olyan sikeres produktuma volt a gazdakörünknek, melyet mindenképp folytatni kell. Szeretném megtartani a gazdakörön belüli egységet, azt az egyfelé húzást, ami jellemzi a szervezetünket. A folyamatosság garanciája, hogy Horváth Józseftől és az előző elnökségtől továbbra is kapunk támogatást, segítséget. Olyan ez, mint amikor egy felnőtt gyermek viszi tovább a szülei gazdaságát. Igyekszem majd méltó lenni az elődökhöz – ismertette Brlázs Róbert.

Forrás: oroscafe.hu

Kapcsolódó bejegyzések