Menü Bezárás

Május vége óta aratnak

Az Orosfarm Zrt. már sok éve Orosháza mezőgazdaságának meghatározó szereplője. Ezekben a hetekben náluk is minden az aratásról szól. A zöldborsó betakarítása már befejeződött és napokon belül a repcével is végeznek.

Hosszú évtizedek óta termesztik a borsót a nagyüzemben, ezen felül nagy területen van repce, búza, és két fajta kukorica. Mint Dominkó Norbert a társaság megbízott cégvezetője elmondta, ez utóbbi növényből a takarmány kukorica mellett rendkívül kelendő a pattogatni való kukorica is.

A társaság befejezte a zöldborsó betakarítását.

– 360 hektáron termesztettünk borsót az idei évben. Nagy volt rá az igény most is, akár az üveges, vagy dobozos zölborsót nézzük, akár a szárított, instant élelmiszert, mindkettő keresett. Nőtt az ár is. Talán a járvány miatt megnövekedett az igény a hosszan tárolható élelmiszerek iránt. Szélsőségekkel teli volt a borsó szempontjából az év. Komolyan aszályos két hónapot kellett a növénynek kibírnia a földeken. Annyira, hogy voltak akik már temették ezt az ágazatot. A júniusi csapadéknak, az elvégzett jó talajmunkáknak és a viszonylag hűvösebb időnek köszönhetően azonban a borsó termés nem is lett olyan szörnyű, mint amilyennek vizionáltuk. A korai fajták kevésbé, de a közepes tenyészidejű és a késői fajták jelentőset fordítottak a hozamon. Összességében 4.9 tonnás hektáronkénti hozammal zártunk, ami az elmúlt tizenöt év átlagának pontosan megfelel – tájékoztatott Dominkó Norbert.

Nagy munkában van a vezetőtől a kombájnosig mindenki (Fotó: Horváth Bence)

Még alig fejezték be a borsó aratását, máris elkezdődött a másik nagy munka a repce betakarítása. Ebben az évben 240 hektáron vetették ezt a növényt. Az aszály ennek sem tett jót. Már nehezen is kelt, még a kiszántáson is gondolkodott a cég vezetése.

Az aratásról Demeter Péter készített videót:

– Végül adtunk neki esélyt és mint kiderült jól döntöttünk. Jött a februári eső és ettől helyre jött az állomány, így most egy erős közepes termést takaríthatunk be. Még ugyan nem ért véget a munka, de az eddig tapasztaltak alapján 3.2 és 3.5 tonnás termésátlagot regisztrálhatunk, ami a megyei átlagnál magasabb hozamot jelent.

A megyeinél jobb átlaggal aratják a repcét (Fotó: Horváth Bence)

A repcével egy időben hozzáláttunk a legnagyobb területen termesztett növényünk, a búza betakarításához is. Itt még számokat nem tudok mondani, még nagyon az elején vagyunk, az azonban látszik, hogy rekordokról nem számolhatunk be – mondja a cégvezető.

A Medárd által hozott sok csapadéknak igazán a napraforgó és főképp a 480 hektáron termesztett kukorica „örül”. Még sokat kell neki kinn aludni a földeken, de nagy reményeket táplálnak ezekkel a növényekkel kapcsolatban.

Forrás: oroscafe.hu

Kapcsolódó bejegyzések