Menü Bezárás

Kezdődik a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületek felmérése

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a koronavírus-járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A MÁK ismertette, hogy a helyszíni ellenőrzések mérési feladatait megkezdi az alábbi jogcímeknél:

  • VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP-4-11.1.-11.2.-15.,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása, valamint az
  • VP4-11.1.-11.2.-18. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása.

A koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonban a helyszíni mérések a gazdálkodó jelenléte nélkül fognak megvalósulni – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Kincstár felhívja a figyelmet arra, hogy a fent nevezett intézkedések esetében egybeművelt tábla nem jogosult támogatásra. Az esetleges jogkövetkezmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a termelő a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeit, illetve a tábla területét egyaránt fizikailag is jól láthatóan és egyértelműen különítse el egymástól.

A Ket. és a táblák elkülönítése mellett figyelni kell a természetes alapanyagból létrehozott sarokpont-jelölő tárgyak meglétére is. Mindezeken túl, amennyiben a gazda vállalta a növényvédőszer-mentes méhlegelő/zöldugar-szegély kialakítását, úgy annak a valóságban is minimum 3, de legfeljebb 10 m szélesnek kell lennie. Gyepeknél és zöldugarnál a kaszálatlan sávok, és kaszálási időpontokat is át kell tekinteni, emellett meg kell nézni, hogy megvannak-e a madárodúk, illetve az előrejelzéshez használt eszközök is.

Kapcsolódó bejegyzések