Menü Bezárás

Stresszcsökkentés a választás során

Az előző cikkekben már volt szó arról, hogy a választás során milyen stresszfaktorokkal találkozik a malac, illetve, hogy a stresszhatások gyengítő körülmények, ami nagyon kedvez a korokozók szaporodásának. Amikor a szervezet kibillen a nyugalmi állapotából és több impulzusra kell fókuszáljon, a szervezetben lévő, addig kordában tartott kórokozók teret kapnak és terjednek.

Tudni kell, hogy a fiaztatóban minden teremnek, azon belül is, minden kutricának megvan a saját állategészségügyi státusza. Tehát minél kevesebb a keveredés, annál egészségesebb a malac, ami gazdaságilag pozitív hatással van a választási súlyra, akár a választás utáni súlygyarapodásra, illetve a takarmány hasznosulására is.

Családi választáskor az a célunk, hogy a malacok a legkevésbé keveredjenek és választáskor a csoportokat úgy alakítsuk ki a fiaztatón, hogy lehetőleg 2-3, maximum négy alom malaca kerüljön egy csoportba. Legjobb kivitelezés az 1 alom egy kutrica, de költség szempontjából optimálisabb kialakítás, amikor 22-26 malac férőhelyes egy kutrica a malacnevelőn.

Úgy csoportosítunk a fiaztatón több, aránylag egyforma almot, hogy áttelepítve a battériára csak a legkisebb malacokat szedjük ki. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy áttelepítés után, csak a legkisebb malacokat (2-5) vesszük ki és tesszük külön kutricába. A következő csapatnál szintén a legkisebb malacokat (2-5) tesszük a már meglévő kutricába, ami a választás végére szedett alom lesz. Így a gondozónak is könnyebb, mert a kicsi malacok fókuszba kerülnek egy kutricán belül, és jobban lehet kedvezni nekik nedves takarmány etetéssel. A napi munkafolyamatok kivitelezésekor is,- mint takarítás, gyógykezelés- célszerű utolsónak hagyni ezeket a szedett kutricákat.

Családi választásnál érdemes a fiaztatón már a választás előtti napon kialakítani az együtt választandó csoportokat. Több típusú jelölési módszer alkalmazható. Nagyobb telepeken színkártyás módszer, kisebb telepeken a számozásos módszer az elterjedt. Abban az esetben, ha járművel egyszerre mozgatjuk a heti választott malacokat a malacnevelőre, célszerű az összepárosított almokat jelölő spray-vel színezni, így egyszerre több csoportot is tudunk mozgatni,- vagy esetleg az állatszállító kamionba külön rekeszteni. A malacnevelőn a malacok szín szerint szétválogatva kerülnek a kutricákba, ahol férőhelyre kiegyenlítve kiszedjük az adott csoportból a legkisebb malacokat.

Forrás: firstfarm.eu

Kapcsolódó bejegyzések