Menü Bezárás

Gazdafórum fontos témákkal

Az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezésében gazdafórumot rendeztek péntek délután a művelődési ház Bubik termében.

Horváth József gazdaköri elnök köszöntötte a szép számmal érdeklődő orosházi és környékbeli gazdákat és a fórum vendégeit, dr. Kulcsár Lászlót, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnökét, Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét és dr. Rákóczi Attilát, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatóját.

A fórumon dr. Kulcsár László beszámolt a gazdáknak az igazgatóság eltelt évben végzett munkájáról és áttekintést adott a mezőgazdaság megyei helyzetéről. A fórum előtt elmondta: Fontosnak tartja, hogy ne csak a küldöttgyűlésen, hanem, ha lehetőség van rá, ilyen és ehhez hasonló fórumokon is beszéljen a munkájukról. Nem csak a küldötteken keresztül, hanem közvetlenül az érdeklődő gazdákkal beszélgetve megvitatni az aktuális témákat.

Dr. Kulcsár László szerint fontos a közvetlen párbeszéd (Fotó: Rosta Tibor)

Fontos kérdésekről beszélt Jakab István, MAGOSZ elnök is. Ismertette a gazdálkodókkal a készülő új földtörvényt és a mezőgazdaság európai uniós, következő ciklusra szóló támogatását. A fórum előtti interjúban elmondta, a magyar mezőgazdaság számára rendkívül fontos, mondhatni létfontosságú, hogy egy jó földtörvényünk legyen.
– Ahhoz, hogy intenzíven tudjunk gazdálkodni, tudjunk segíteni az embereknek, hogy a családi gazdaságok jól tudjanak működni, hogy az uniós elvárásoknak meg tudjunk felelni, ahhoz szükséges, hogy lehetőleg ne szerte szét legyenek elaprózva a földek, hanem művelhető birtoktesteket tudjunk kialakítani. Az ún. “osztatlan közös” réme már rég óta nyomaszt bennünket. Rendkívül fontos, rendezett birtokok legyenek, hogy bármilyen döntéseket hoznak Brüsszelben, a falugazdász hálózat segítségével mindenkinek segíteni tudjunk és az uniós forrásokat maradéktalanul igénybe tudjuk venni – hangsúlyozta Jakab István.

Az EU tervezett költségvetésével, a mezőgazdasági támogatások megkurtításával kapcsolatban is elmondta véleményét a MAGOSZ elnöke.
– A magyar gazdák és a velük együttérző magyarok kétszázezer aláírással nyomatékosították tiltakozásukat a mezőgazdaságot sújtó támogatás csökkentéssel szemben. Mi korábban ébredtünk, mint a többi európai gazdatársunk. Németországban, Franciaországban most vannak hatalmas tiltakozások, több ezer traktorral vonulnak be a gazdák a fővárosokba és tiltakoznak a megszorítások ellen, melyek szinte ellehetetlenítik a termelést. Kemény viták elé nézünk. A magyar gazda társadalom egységes, a kormánnyal együttműködik. A gazdálkodóknak hazánkban van és lesz is jövőképe – emelte ki Jakab István.

A fórum utolsó részében a jelenlevő gazdák választ kaphattak kérdéseikre is.

Kapcsolódó bejegyzések