Menü Bezárás

Boldog születésnapot Orosháza! – Kiosztották a városi kitüntetéseket

Orosházát köszönteni gyűltek össze az evangélikus templomban a város és a testvértelepülések vezetői, a történelmi egyházak, hivatalos és civil szervezetek képviselői, valamint számos vendég április 24-én. A településalapítás 275. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a hagyományok szerint kitüntették azokat, akik Orosháza társadalmi, gazdasági, kulturális és sportéletéért tevékenykednek. Idén tizenheten részesültek elismerésben.

– 275 évvel ezelőtti eseményt idézünk a mai napon. Arról emlékezünk meg, hogyan is érkeztek ide annak idején zombai őseink, s mi mindennel kellett megküzdeniük, hogy új otthont teremtsenek maguknak és gyermekeiknek.

Így kezdte beszédét Dávid Zoltán polgármester kiemelve, hogy az orosháziak minden évben a zombai harang köré sorakozva ünnepelnek. Nem véletlenül, hiszen a harang tanúja volt annak is, amikor az ősök úgy döntöttek, lelkiismeretük szavára hallgatva inkább a járatlan utat választják, és elhagyják Zombát, hogy máshol kezdjenek új életet.
– Nem hagyták ott a harangot, és nem hagyták el hitüket. Ez a rendíthetetlen hit vezérelte őket ide, az alföldi rónákra, hogy aztán küzdelmesen, de töretlen lelkülettel és akarattal megalapozzák új életüket – fogalmazott.

Őseink lelkiismeretük szavát követve indultak új hazát keresni – mondta Dávid Zoltán (Fotó: Rosta Tibor)

Dávid Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy eleink tudták, mire vállalkoznak, mégis elindultak Istenre támaszkodva a rögös úton. Így érkeztek meg a tatárjárást és a törököket is elszenvedő orosházi pusztába, ahol – úgy mesélik -, egy körtefa árválkodott.
– Lakatlan pusztaság volt nem csak ez a terület, hanem az egész vármegye. A Rákóczi-szabadságharc végére, 1711-re mindössze 9 helységnek voltak lakói, a megye teljes lélekszáma nem érte el a 2600 főt. Báró Harruckern János György kapta meg a királyi kincstár birtokába került területeket, munkássága elismeréseként. Irányítása alatt a vármegye újra benépesedett – idézte a régmúltat.

Ünnepi beszédében Dávid Zoltán hangsúlyozta, az évszázadok nem múltak el nyomtalanul. A Dénes Sándor iskolamester vezetésével érkező előőrsöt hamarosan hetven család követte, később pedig tíz nemzedék teremtett a pusztaságból először virágzó községet, majd iparosodott várost.
– Ismernünk kell e történetet, újra és újra el kell mondanunk, mert van mire emlékezni, van mire büszkének lenni és van miből erőt meríteni, amikor azon fáradozunk, hogy a pusztaságból teremtett települést megőrizzük, szolgáljuk, fejlődését segítsük – mondta a városvezető.

Kautzky Armand színművész szavalt az ünnepi rendezvényen (Fotó: Rosta Tibor)

Kitért rá, hogy 275 évvel ezelőtt Orosháza helyén egy lakatlan puszta húzódott, ma viszont egy élhető, szerethető, haladó város, mely munkát, otthont ad lakóinak, ahol jó élni, ahova jó visszatérni. Hangsúlyozta: valamennyiünk felelőssége, hogy építsük a települést, hogy tegyünk annak fejlődéséért, egymással összefogva, egyetértésben szolgáljuk Orosházát, elkötelezetten, hittel és gondos odafigyeléssel éljük meg a hétköznapokat.
– Hiszem, hogy miként apáinkat, úgy bennünket sem csupán a kötelességérzet, hanem a városunk iránti szeretet is vezérel, amikor legjobb tudásunk és szándékunk szerint szolgáljuk Orosházát. A város működtetése, fenntartása egyik legfontosabb feladatunk, de ennél mindig tovább is tekintünk, hiszen a fejlődés biztosítása, a lehetőségek megteremtése, a pályázatok kiaknázása, a fiatalok itt tartása szintén fontos vállalásunk. Éppen ezért a mostani ünnepség nem pusztán Orosháza újratelepítésének évfordulója, hanem a közös jövőnk iránti elkötelezettség hitvallása is – fogalmazott.

Dávid Zoltán beszédét a Kodály Zoltán Gyermekkórus fellépése követte, majd Kautzky Armand színművész olvasott részleteket Veres József: A mi apáink című művéből és szavalta el Károlyi Fülöp Béla Tavaszdalát.

A jelenkor legjobbjai

A program hagyományosan a kitüntetések átadásával folytatódott. Orosháza Városért elismerő címet kapott Gelegonyáné Káposzta Éva, a Rétesbolt családi vállalkozás képviseletében, valamint Kovács Károly építész, az ÉKKSZÖV egykori vezetője.

Orosháza Sportjáért elismerésben részesült Puravecz Péter, Szalai György, és a Berta József Labdarúgó Alapítvány. A Thék Endre Díjat Feldmann József és Vigyikán György kapta, Dr. László Elek Díjat dr. Intzédy Katalin és dr. Tóth Abonyi János vehetett át. A Mokry Sámuel Díjat Benkő Lajosnak és Puskás Józsefnek ítélték idén, míg a Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat Leszkó Bence érdemelte ki. Orosháza Közszolgálatáért Díjat kapott Baranyai Ilona, Benke Józsefné, Csányiné Kádár Tünde, dr. Miszlai Judit és Pörneki Attila.

 

  • Forrás: oroscafe.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések