Menü Bezárás

Ijesztő jelentés látott napvilágot az időjárásról: ennek nem lesz jó vége

Egyre aggasztóbb méreteket ölt az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása, ezért a Meteorológiai Világszervezet (WMO) már vörös riasztást is adott ki. A genfi jelentés szerint a 2023-as év a legmelegebb esztendő volt 174 éve, vagyis a mérések kezdete óta. A szakértő szerint mostanra már Magyarországon is nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj a klímaváltozással.

A globális felmelegedés ebben a tempóban hamarosan visszafordíthatatlan lesz. Erről Simon Gergő, a HungaroMet előrejelzési osztályvezetője beszélt, aki szerint mostanra a felszíni hőmérséklet mintegy 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodási szintet, vagyis nagyon közel jár a világ a párizsi egyezményben megállapított másfél fokos határhoz. Mint ismeretes, ez az az elméleti határ, ahonnan már nagyon nehéz lesz visszafordulni – olvasható az Infostart oldalán. A meteorológus kiemelte, hogy a WMO most nyilvánosságra hozott jelentése alátámasztja, hogy „nagyon rossz felé haladunk és elég nagy a baj”.

A globális felmelegedés sok káros következménnyel jár – folytatta a szakértő, aki arra is rámutatott, hogy a tengerszint is emelkedik, illetve a tengerhőmérséklet, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy felerősödnek például a mediterán ciklonok, amelyek Európában is jócskán okoznak károkat, pusztításokat. De nemcsak felerősödnek, hanem a gyakoriságuk száma is növekszik a hevesebb időjárási eseményeknek.

Simon Gergő szerint Magyarországon is szélsőséges időjárási eseményekre kell számítani 2024-ben. Példaként említette az elmúlt telet, ami – figyelembe véve az utóbbi éveket – szépen beleillik abba a sorba, hogy tulajdonképpen már nem lehet olyan klasszikus értelemben vett télről beszélni, amilyenek 20-30 évvel ezelőtt voltak. Az idei február pedig tényleg minden várakozást felülmúlt, miután a főváros térségében nem volt olyan nap, amikor az átlag alatt lettünk volna – fogalmazott a HungaroMet munkatársa.

Ez a február gyakorlatilag egy márciusnak, kora áprilisnak illett be

– jelentette ki Simon Gergő.

A Meteorológiai Világszervezet új jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az Atlanti-óceán északi részén 2023-ban 3 Celsius-fokkal melegebb volt a víz az átlagosnál. A jelentés kitért arra is, hogy a hőmérséklet emelkedése miatt az Adriai-tengeren 50 új faj terjedt el, ami veszélyezteti az őshonos halállományt.

Forrás: Agrárszektor

Kapcsolódó bejegyzések