Menü Bezárás

Drónbemutató Mezőhegyesen: élnek a digitális lehetőségekkel – videóval, galériával

A digitális kihívásokról és megoldásairól is tartottak előadásokat és bemutatókat Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén a napokban. A drónbemutatón résztvevő majd félszáz érdeklődől közelről és működés közben is megnézhette a Mezőhegyes környéki földeken használt drónokat.

A dróntechnológia gyakorlatát és lehetőségeit ismertette Bónus Krisztián és Pozsonyi István, a ménesbirtok két szakembere. Az alkalmazott szoftverekről, az algoritmusokról a repülési útvonal tervezésén át a pontos adatfeldolgozásig rengeteg hasznos információt osztottak meg a drónbemutatón azokkal a gazdálkodókkal, akiknek felkeltette az érdeklődését az Agrár-EDIH Drón nap címmel meghirdetett program.

drónbemutató, ménesbirtok, digitalizáció, mezőgazdaság
A drónbemutató részeként levegőbe emelkedtek a szerkezetek.
Fotó: Bencsik Ádám

Drónbemutató: adatgyűjtéstől a flottáig

A házigazdák részletesen beszéltek az adatgyűjtésről, a megvalósítás szervezéséről, a nyílt forráskódú programokról, a drónflottáról, valamint a műveletek végrehajtásáról is. Bemutattak képfeldolgozó szoftvereket és szó volt az adattárolásról is.

Bónus Krisztián precíziós gazdálkodási csoportvezető kiemelte, hogy a ménesbirtok számára a digitalizáció lehetőség a költséghatékony gazdálkodásra.

A közel 50 résztvevő közelről és működés közben is megnézhette a Mezőhegyes környéki földeken használt drónokat, amelyek közül három is repült a bemutató részeként. A foltpermetezés gyakorlatát és a monitoring megvalósítását láthatták élőben, majd a felvételezés során begyűjtött adatokat töltötték át egy szoftverbe, amiben azok kezelését és elemzését is bemutatták.

Cél a digitális hozzáértés növelése

A magyar állam és az Európai Unió közös finanszírozásában működő Agrár-EDIH program projektmenedzsere, Herman Tamás hírportálunk érdeklődésére elmondta, az Agrár-EDIH projekt támogatja a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját. Cél, hogy a szakágazatban dolgozóknak a digitális hozzáértését növeljék. Minimum 250 magyar gazdaságban tudják emelni a jelenlegi digitalizációs szintet.

– Ezt úgy érjük el, hogy a regisztráló, elkötelezett gazdáknál felmérjük, milyen gazdálkodási, precíziós, adatgyűjtési technológiai szinten állnak. Javaslatokat teszünk, hogyan tudnak a hatékonyságon javítani. Megtervezhető, miként képesek erősödni. Ehhez vannak partnerek (szolgáltatók, egyetemek). Képzéseken, oktatásokon keresztül, terepi napokon kipróbálhatnak eszközöket, technológiákat. A képzéseken keresztül okosabb technológiamegvalósuláshoz jutva a magyar agrárium fejlődéséhez járul hozzá a projekt.

A hazai gazdák digitális szintlépését támogató konzorcium vezetője a GAK Nonprofit Kft., tagja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Forrás: Beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések