Menü Bezárás

Az egyre nagyobb üzemek lesznek életképesek az agráriumban

Azt látni, hogy megváltoztak a trendek, és egyre inkább a versenyképes és hatékony gazdálkodás kerül előtérbe – közölte Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. Azzal kapcsolatban, hogy szólhat-e a 2024-es év a birtokkoncentrációról, a szakember elmondta, az egyértelműen észrevehető, hogy a gépesítés, a világpiaci árak és a versenyhelyzet miatt egyre nagyobb az üzemméret, ami reálisan jövedelmezőnek tekinthető.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Hollósi Dávid úgy látja, hogy míg 2020 és 2023 között arról beszélgettünk, mennyi minden történt, és azt boncolgattuk, rövid távon, hogyan lehet ezeket “túlélni”, most már sokkal inkább a hosszú távú trendekkel foglalkozunk. Megváltoztak az irányok, és egyre inkább a versenyképes és hatékony gazdálkodás kerül előtérbe – tette hozzá.

Vannak olyan vélemények, hogy a versenyképesség csak nagyobb méretekben biztosítható a szántóföldi növénytermesztésben. Arra a kérdésre, hogy szólhat-e a 2024-es év a birtokkoncentrációról, a szakember kifejtette, az egyértelműen látszik, hogy a nemzetközi hatások miatt az életképesség alsó határa felfelé tolódik, habár azt komoly vita övezi, hogy ez 300-400 vagy 500 hektártól kezdődik, de a tendencia egyértelmű.

A gépesítés, a világpiaci árak és a versenyhelyzet miatt észrevehető, hogy egyre nagyobb az az üzeméret, amit reálisan jövedelmezőnek tekinthetünk.

Forrás: Agrárszektor

Kapcsolódó bejegyzések