Menü Bezárás

Ajándékozzon Egészséget, vásároljon termelői mézet!

A méznek természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Az aranyló méz természetes, több, mint 11 féle vitamint, kb. 30-féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavat és enzimeket tartalmaz.
A mézfogyasztásról, a mézek jótékony hatásairól leginkább a téli időszakban hallhatunk, a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt, megfázáskor, torokfájásos időszakban. Főképpen teába keverve használják fel, pedig ideálisabb lenne naponta 2-5 teáskanálnyi mézet önmagában elfogyasztani. A méz és más méhészeti termékek, mint például a virágpor, propolisz, méhpempő folyamatos fogyasztásával Ön is érezni fogja a méhészeti termékek jótékony hatásait!
A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány általános élettani hatását a méznek és a méhészeti termékeknek:
• A méz rendszeres fogyasztása szellemi és testi teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
• A méz cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik, ezért nem terheli a hasnyálmirigyet.
• A méz lelassíthatja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
• A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént.
• A méz erősíti az idegeket és az immunrendszert.
• Méregteleníti, tisztítja a szervezetet.
A folyékony, tiszta méz eredményesen használható nagyobb felületű (horzsolt, zúzott) sebek gyógyítására is. Fertőtleníti, kiöblíti a sebet, gyorsítja a gyógyulást.
A méz erősíti az idegeket és az immunrendszert, méregteleníti, tisztítja a szervezetet!
Válasszon termelői mézet!
Igaz, a helyi friss termelői élelmiszerek beszerzése időigényesebb, mint végigmenni a bevásárlókocsival egy szupermarketben és leemelni a polcról az árukat, de megéri!
Tudatos vásárlóként érdemes a helyi méhészek, termelők termékeit választanunk.
Miért érdemes termelői mézet vásárolni?
A méz, virágpor, propolisz, méhpempő bizalmi termék! Amikor a helyi méhésztől vásárolunk, közvetlenül kapcsolatba kerül a termelő a vásárlóval, megismerhetjük a méhek gondozóját, ki és hol termelte a mézet, tudunk egy arcot párosítani egy termékhez.
Fontos azt is tudnunk, hogy a helyi méhészeti termék vásárlásakor a helyi méhészeteket támogatjuk, ezáltal segítjük a méhészt munkája elvégzésében, azaz a méhcsaládok gondozásában, és végső soron a természetes ökoszisztéma fenntartásában. Ne feledjük, a beporzás Földünk növény és állatvilágában alapvető fontosságú, amelyben nagy szerepe van a házi méheknek. „Méhek nélkül nincs élet!”
Milyen mézfajták közül választhatunk Magyarországon?
Hazánk kiváló természeti adottságainak és a méhészek szakértelmének köszönhetően számos mézfajta közül választhatunk a termelőknél. A megszokottnak mondható akácméz, vegyes virágméz, repceméz mellett érdemes megkóstolni a hársmézet, napraforgómézet, édesharmat mézet, aranyvessző mézet, pohánka mézet, gesztenyemézet, mézontófű mézet, selyemfűmézet, galagonyamézet is.
Az egyes mézfajtáknak más és más hatása és jellemzője van?
Minden méznek megvannak a közös jótékony hatásai, azonban az általános hatásaikon túl egyes tulajdonságaik kiemelhetők a mézelő növény fajtajellegéből adódóan.
Például: A repceméz magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Nagyon alacsony savtartalma miatt a gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható.
A selyemfű méz világos színű, fűszeres illatú, intenzív ízű méz. Alacsony pollentartalma miatt akár allergiások is fogyaszthatják, gyulladás csökkentő hatása van.
Hársméz: A méz színe a világos sárgától akár a közép barnáig is terjedhet. Intenzív íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére, gyulladáscsökkentő, illetve fogyasztásával a meghűléses betegségek megelőzhetők és a felső légúti betegségek kezelhetők.
Erősítse szerettei immunrendszerét, és vásároljon Karácsonyra termelőtől méhészeti termékeket!
Forrás: Facebook

Kapcsolódó bejegyzések