Menü Bezárás

Kiderült, meddig okoz még szokatlanul enyhe időt az El Nino jelenség

Az El Nino időjárási jelenség, amely általában a globális hőmérséklet emelkedésével jár, folytatódni fog a télen és tavasszal is – közölte az ENSZ, amely jövőre is hőmérséklet-emelkedést jósol.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közleménye szerint 90 százalékos valószínűséggel jövő áprilisig folytatódik a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség. A WMO szerint nagyon valószínű, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját.

Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, középső egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Nino-epizódra jellemző értékeket mutatott – írta a szervezet, megemlítve, hogy az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt.

“Ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez majd ezekben a hőmérsékletekben” – tette hozzá a szervezet.

A szakértők szerint az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla. A nyár után, amelyen a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet mérték, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben jelezte, hogy

“az óceánok felszínén tapasztalható hőtöbblet miatt valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év (…), amelyet az emberiség valaha ismert”, megelőzve 2016-ot.

Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta.

“A jövő év még forróbb lehet. Ez világosan és egyértelműen az emberi tevékenységből származó, hőcsapdaként ható üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjának hozzájárulása miatt (történhet)” – idézte a közlemény a WMO főtitkárát, Petteri Taalas professzort. “Az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő, és ez jelentős következményekkel jár majd” – figyelmeztetett a szakértő – írja a life.hu.

Forrás. Beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések