Menü Bezárás

Mi bajuk van a gazdálkodóknak a precíziós technológiák bevezetésével?

 

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a precíziós technológiák segítenek növelni a gazdálkodás hatékonyságát és a növénytermesztést, fokozva a gazdasági életképességet. Az előnyök ellenére egyes gazdálkodók még mindig vonakodnak alkalmazni ezeket a technológiákat. Egy új tanulmány a gazdálkodók véleményét ismerteti az új technológiák és gyakorlatok bevezetését leginkább befolyásoló tényezőről: a jövedelmezőségről.

Tong Wang, a South Dakota State University Ness School of Management and Economics docense az elmúlt években a precíziós mezőgazdasági technológiákkal és azok elfogadási arányával kapcsolatban végzett kutatásokat. Azt akarta megérteni, miért alkalmazza – vagy nem alkalmazza – a gazdálkodó ezeket a gyakorlatokat. A teljes tanulmány az Ecological Economics című tudományos folyóiratban jelent meg.

Wang professzor elmondta. „Ebben a tanulmányban összehasonlítottuk a precíziós mezőgazdaságot átvevők által a különböző technológiákra vonatkozóan megállapított nyereségváltozásokat, és számos olyan tényezőt vizsgáltunk, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a nyereségváltozásokat. Így akartuk megérteni a precíziós mezőgazdaság jövedelmezőségében mutatkozó eltérések forrását”.

Különböző precíziós technológiák

Ebben a tanulmányban a kutatók 8 széles körben elfogadott precíziós mezőgazdasági technológiát emeltek ki, köztük az automatikus kormányzás és irányítás, az automatikus szakaszvezérlés, a műholdas/levegős képalkotás, a pilóta nélküli légi járművel/drónnal való képalkotás, a változó mennyiségű műtrágya kijuttatása, a változó mennyiségű vetőmag kijuttatása, a változó mennyiségű növényvédőszer és a változó mennyiségű öntözés kijuttatása.

A gazdálkodók jövedelmezőséggel és elfogadással kapcsolatos álláspontjának megismerése érdekében a kutatócsoport 2021-ben 6000 regionális gazdálkodónak küldött ki kérdőíveket. A felmérésekben a Dél-Dakota keleti részén, Észak-Dakota keleti részén, Minnesota nyugati részén és Nebraska keleti részén élő gazdákat kérték arra, hogy értékeljék a nyereségük változását a felsorolt precíziós mezőgazdasági technológiák mindegyikének átvétele vagy át nem vétele után.

A leginkább adaptált technológiák

A legelterjedtebb precíziós mezőgazdasági technológiák közé tartozik az automatikus kormányzás és az irányítás, amelyek a „georeferencia-technológia” kategóriába tartoznak. Ez a technológia segít a gazdálkodóknak a földjeiken való tájékozódásban és az erőforrások hatékonyabb felhasználásában, hozzájárulva a jövedelmezőség növeléséhez.

A műholdas képalkotás volt a következő legelterjedtebb technológia, a gazdálkodók közel 60%-a használta már. A drónok és a pilóta nélküli légi járművek a műholdas képalkotáshoz hasonló kategóriába tartoznak, azonban a drónok sokkal kevésbé elterjedtek, elfogadási arányuk 26%. Bár a 26% alacsony az egyéb elfogadási arányokhoz képest, a korábbi kutatásokhoz képest jelentős növekedést jelent. Ami azt jelzi, hogy a drónok használata egyre inkább terjed a gazdálkodók körében.

A jövedelmezőséggel kapcsolatos nézetek megértéséhez a kutatócsoportnak tudnia kellett, hogy a precíziós mezőgazdasági technológiák alkalmazói szerint mekkora a nyereség becsült változása, és mekkora a nem alkalmazók által érzékelt nyereségváltozás.

Összekapcsolt gazdálkodók

A felsorolt precíziós mezőgazdasági technológiák mindegyikénél a nem alkalmazók mintegy 60%-a jelezte, hogy „fogalma sincs” arról, hogy az alkalmazás változást eredményezett-e a gazdaság jövedelmezőségében.

„Ez nem meglepő, mivel a nem alkalmazók nem rendelkeznek közvetlen gyakorlati ismeretekkel a precíziós mezőgazdaság jövedelmezőségéről. A legtöbbjük valószínűleg nem kapott ilyen információt” – mondta Wang. „Ez rávilágít arra, hogy jobban meg kell érteni a precíziós mezőgazdaság által generált profitváltozást az átvevők tapasztalatai alapján a különböző talaj- és időjárási jellemzőkkel rendelkező régiókban”.

A precíziós mezőgazdaság bevezetésének további megkönnyítése érdekében a kutatócsoport megjegyezte, hogy az új technológia bevezetésének első néhány évében hasznos lehet a pénzügyi támogatás. A kutatók azt is feltételezték, hogy a hosszú távú alkalmazók és nem alkalmazók összekapcsolása – megoszthassák egymással a technológiával kapcsolatos tapasztalataikat – szintén segíthet az elfogadási arány növelésében.

Forrás: Magro.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések