Menü Bezárás

Új szabályok a vetésforgóra és a nem termelő területek kijelölésére vonatkozóan

Az Európai Bizottság a közelmúltban világossá tette, hogy már nem tartja indokoltnak és lehetségesnek, hogy a tagállamok – saját hatáskörben – 2024-ig a mezőgazdasági termelőik számára ideiglenes mentességet adjanak a vetésforgóra és a nem termőföldek kijelölésére vonatkozó új szabályok alól, amelyek a területalapú támogatások esetében kötelezőek.

A gyakorlatban tehát jövőre lépnek életbe a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) vonatkozó, a jóváhagyott magyar KAP-stratégiai tervben rögzített, de idén még nem alkalmazott uniós követelmények. Ezeket az alapvető szabályokat már a 2023-as egységes kérelem előtti tájékoztató kampányban, kiadványokban és tájékoztató anyagokban részletesen tisztázták mindenki számára.

Fotó: Pixabay

A vonatkozó mellékletben a 7. és 8. számú HMCA, azaz a vetésforgó és a területpihentetés szabályainak legfontosabb szakmai tudnivalóit foglaltuk össze még egyszer. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egységes kérelem technikai részletei és az egyes támogatási formák feltételei tekintetében mindig a hatályos jogszabályok érvényesek – írta meg az Agrárminisztérium.

Forrás: Magro

Kapcsolódó bejegyzések