Mi az a villámaszály?

Az aszályos időszakok általában hosszú és lassan kialakuló veszélyt jelentenek, amire lehet és kell is készülni. Ezzel szemben a villámaszály gyorsan kialakulhat, és a normális állapotokat néhány hét alatt kritikusan szárazra változtathatja, hatalmas károkat okozva a mezőgazdaságnak és az ökoszisztémáknak – írja a masfelfok.hu.

A kutatók megállapították, hogy a párolgási sebesség változásai a villámaszály megjelenésének erős indikátorai. Ugyanis minden villámaszályos időszakot a párolgási sebesség hirtelen növekedése előzött meg, melyet a hőmérséklet, a szél és a beérkező napsugárzás változása okozott. A talajnedvesség az aszály kezdete előtt bőséges volt, de a párolgás növekedésével csökkent.

Magyarországon a villámaszályok növekedésének értéke a pesszimista, kibocsátáscsökkentés nélküli forgatókönyv szerint 15-20%, de még a felmelegedés 2 Celsius-fokos korlátozása esetén is legalább 5-10% lesz, továbbá a kelet-európai régióban még a legoptimistább vizsgált forgatókönyv szerint is a termőföldek 35%-án várható villámaszály-kockázat a század végére.

aszály

A villámaszály a gyorsasága miatt nagyon nehezen jelezhető előre – fotó: Shutterstock

Az extrém időjárási események – hőhullámok, aszályok, árvizek – sorában most már helyet kapnak a villámaszályok is, melyek néhány hét vagy néhány nap alatt alakulnak ki.

Mi a legnagyobb baj a villámaszályokkal?

A villámaszályok kedvezőtlen hatással lehetnek a vízkészletekre, a terméshozamra és a termés minőségére, főleg ha az aszály a vegetációs időszakban következik be. Mivel hirtelen alakulnak ki, nehéz felkészülni rájuk vagy előre jelezni őket. Ennélfogva a következmények igen súlyosak lehetnek. A villámaszályok jellemzője a talajnedvesség gyors csökkenése a felső talajrétegekben.