Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a terméseredmények elmaradnak a várttól – hangzott el a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülésén.

Napraforgót csaknem 85 ezer hektáron vetettek, a terület 85 százalékának betakarítása után a termésátlag 2,8 tonna hektáronként. A minőséggel vannak problémák, az olajtartalom nem a legjobb – közölte az ülésen Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

A kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a csaknem 68 ezer hektárról, eddig 38,7 ezer tonna termést arattak le. A terméseredmények elmaradnak a várttól, főleg az augusztus végi nagy meleg miatt. A szakemberek szerint az 5,7 tonnás termésátlag növekedni fog a betakarítás előrehaladtával.

A napraforgó termésátlag 2,8 tonna/hektár Békésben

A napraforgó termésátlag 2,8 tonna/hektár Békésben – Fotó: Leczkési Erik

Pár hete Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke azt nyilatkozta, hogy kukoricából 10,8 tonna/hektárt, napraforgónál 5,1 tonna/hektár hozamra lenne szükség, hogy a költségek megtérüljenek.

Elkezdődött az őszi kultúrák vetése is, káposztarepcét 10 500 hektárra terveznek vetni (2021-ben 16 ezer hektáron termett), a munka 95 százalékával már végeztek is a gazdák.

Az ülésen elhangzott, a kalászos vetésterületek 15-20 százalékkal csökkenni fognak. A szakemberek szerint a jelenlegi talajelőkészítési szabályozási rendszer “ellentmond minden szakmai tapasztalatnak”.