Amennyiben az Európai Bizottság 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól, akkor jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak szerint azok idei évben még nem alkalmazott, de az egységes kérelem benyújtás előtti tájékoztatási kampányban már mindenki számára részletesen ismertetett szabályai, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.

Elindultak az őszi vetések

A repcevetéssel megkezdődött az őszi vetések időszaka, és a jövő évi vetéstervek is formálódnak már. A 2024-ben alkalmazandó vetésváltási szabályok azonban egyelőre nincsenek kőbe vésve, van rá esély, hogy lesz derogáció a vetésváltási szabályok és a 8. sz. HMKÁ előírás keretében kijelölendő nem termelő területek kapcsán.

Az idei évben a tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt átmeneti mentességet tett lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag-kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Lesz-e derogáció 2024-ben?

Az Európai Bizottság viszont még nem döntött arról, hogy 2024-ben is lehetővé teszi-e a tagállamok számára a derogációt.