Menü Bezárás

Békésben is sokfelé túl száraz még a talaj

A napraforgó és a kukorica már nem igényel további esőt, de az Alföldön sokfelé túl száraz a talaj a repce vetéséhez – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzése alapján az MTI.

Azt írták: a hét elején érkezett frontrendszer fokozatosan véget vetett a forróságnak, csapadékot is hozott. A lehullott csapadék mennyisége 5 és 20 milliméter között alakult: a Dunántúlon nagy területen és a Tiszántúl északi részén 20-40 milliméternyi is leesett, míg helyenként Baranyában és a Békéscsaba-Szolnok-Jászberény-Ózd vonal széles sávjában alig valamennyi.

A talaj sokat nedvesedett a héten: a felső 20 centiméteres réteg az ország nagyobb részén kellően nedves, az Alföldön maradtak száraz foltok; a mélyebb rétegek az Alföldön, főleg a Tiszántúlon és a Szolnok-Jászberény térségben kritikusan szárazak. A hőmérséklet jóval magasabb volt az ilyenkor szokásosnál: az idei harmadik hőhullám tetőfokán, az idei nyár legmelegebb napján, vasárnap az Alföld nagy részén 37-39 Celsius-fokra forrósodott fel a levegő.

Közölték, a kukorica és a napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. A kukorica sokfelé szépen fejlett, már elkezdődött a levelek száradása is. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, és jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadék már nem kívánatos sem a kukoricának, sem a napraforgónak. Hozzátették: elkezdődött az őszi káposztarepce vetése, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

Forrás: Beol

Kapcsolódó bejegyzések