Menü Bezárás

Mi lesz a mezőgazdasági gépek hulladékká vált gumiabroncsával?

Néhány információ a változó hulladékgazdálkodási szabályok mentén.

A Magyar Közlöny 2023. évi 95. számában jelent meg a 274/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet, melyben részletes szabályokat fogalmaznak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban. Először is fontos tisztázni, hogy mely termékekre vonatkozik a szabály: 4011 vámtarifaszámú új, gumi légabroncsra, valamint a 4012 vámtarifaszámú újrafutózott vagy használt gumi légabroncsra, a tömör vagy kisnyomású gumiabroncsra értendő, a gumiabroncs-futófelület és gumiabroncs-tömlővédő szalag kivételével. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat pedig jellemzően a 401170-es kód alatt találjuk meg.

A rendelet értelmében a gumiabroncs forgalmazónak szerződést kell kötni a koncessziós társasággal (MOHU) és 2023. október 1-től át is kell vennie a visszavitt abroncsokat a forgalmazás helyén, illetve arra kijelölt helyen nyitvatartási időben. Kiemelendő a szabályból, hogy az átvételt nem köthetik új abroncsok vásárlásához! A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

Mivel a rendszer „a szennyező fizet” elvére épül, a gyártónak kell fizetnie a díjat, mely fedezi a hulladék kezelésével kapcsolatos költségeket, így a kormany.hu közleménye is megerősíti a logikát, hogy a hulladékká vált terméket leadó személynek az átvételért nem kell majd fizetni.

A hulladékot átvevő telephelyek listája frissült, mely a MOHU oldalán található meg hulladék típusok szerint, így látható, hogy az ország több pontján van már gumiabroncs átvételére szakosodott partner.

Forrás: NAK

Kapcsolódó bejegyzések