Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke volt a Kossuth Rádió vendége. A téma a gabonahelyzet volt.

Jakab István elmondta, hogy az aratás végén vagyunk, a termésmennyiség közepes lett, a minőség pedig jelentős mértékben gyengült. A piac szinte áll, az árak elfogadhatatlanul alacsonyak.

A kukorica betakarítása még később kezdődik, és azt kell mondjuk, hogy egyes térségekben van és lesz is tárolási gond, de a legnagyobb probléma az árak – emelte ki az elnök.

Jakab István felelevenítette, hogy az Európai Unió Biztosa azt mondta, hogy az EU-ban 30 százalékkal csökkentek a gabonaárak. Nálunk ez az 50 százalékot meghaladja az előző évhez képest.

A termelési költségek drasztikusan emelkedtek. A fedezeti pont – tehát hány tonnát kell hektáronként termelni, hogy az önköltség szintje megtérüljön – az idei árakkal őszi búzából 9,2 tonna/hektár. Ennyit kellene termelni, hogy a költségekkel nullán legyünk. Kukoricából 10,8 tonna/hektárt, napraforgónál 5,1 tonna/hektárt, repcéből 5,2 tonna/hektárt kellene termelni – hangsúlyozta Jakab István.

Ehhez képest őszi búzából idén elérjük 6,5 tonna/hektár, kukoricából maximum a 8 tonna/hektárt, de ez még nagyon távol van, napraforgóból elérjük a 2,5-2,8 tonna/hektár közötti mennyiséget, repcéből pedig 2,8 tonna/hektár termés várható – sorolta az adatokat az elnök.

Az EU-s területalapú támogatásokkal együtt sem tudunk jövedelmet realizálni, csak veszteséget. Annak ellenére is, hogy őszi búzából és őszi árpából is elfogadható, közepes termést tudtunk betakarítani – összegezte Jakab István.

Azokban a térségekben, ahol tavaly tombolt az aszály, ott idén is jelentősen, 1-1,5 helyenként 2 tonnával alacsonyabb a hozam, mint az országos átlag – hívta fel a figyelmet a MAGOSZ elnöke. Hozzátette, hogy a talajélet visszaállásához idő kell, nem elég csupán a csapadék.

A várható piaci helyzet kapcsán kiemelte, hogy Kínában nagyon alacsony volt a terméshozam, már meg is állapodtak Ausztráliával az árpa beszállításról és eltörölték a korábbi, nagyon magas, 80 százalékos vámot is.

Nekünk az a legolcsóbb, ha a helyben megtermelt árut, helyben tudunk felhasználni, és ez vonatkozik az ipari felhasználásra is – emlékeztetett az elnök. Hozzátette, hogy nemcsak a humán felhasználási célú gabonák esetében kell a tiltott növényvédő szereket kizárni, hanem a takarmány esetében is.

Az elnök ezen kívül beszélt még:

  • Az ukrán gabona hatásáról a piacokra.
  • A raktárak sok helyen telítettek és a gazdák értékesítési kényszerben vannak.
  • Átláthatóvá kell tenni a felvásárlási árakat: egyes nepperek ugyanis piaci feszültséget generálnak, belehajszolva a gazdákat egy jóval alacsonyabb árszintbe.
  • “Hosszú távon fent kell tartani az ukrán gabona importtilalmát. A transzportot segítjük lezárt kamionokban és lezárt vagonokban.”
  • Az EU területére érkező ukrán áruval szemben pedig ugyanazokat az előírásokat követeljék meg, mint az uniós termékekkel szemben.

Forrás: Agroinform