Menü Bezárás

Nem csak híresek, de már MÍV-esek is az orosházi termékek

Ebben az évben is – immár negyedszer rendezték meg Nyúlon a MÍV-et, a Magyar Ízek Versenyét. Az Orosháza és Térsége Gazdakör tagságából négy kistermelő mérette meg magát és a vártnál is nagyobb sikert aratva mindannyian éremmel tértek haza.

A „felbujtó” a Winners Garden tulajdonosa, Vincze Attila volt, aki egy közelmúltban rendezett gazdaköri fórumon számolt be az eddigi MÍV-es élményeiről, tapasztalatairól. Előadásából kiderült, hogy nem csak erkölcsi elismerést jelent a MÍV-védjegy, de az eladásokon is látszik a növekedés. A gazdakör tagjai közül a Winners Garden mellett a Pipitér Sajtműhely, a Szilágy Szabina által nemrég létrehozott Bociország Sajműhely és a nagymágocsi Szabó Attila alapította Evoatis Örömkert küldött termékeiből a Győr-Sopron vármegyei szakmai bírálatra. A termékek összegyűjtését és elszállítását Vincze Attila vállalta magára.

Vincze Attila és párja, valamint a kollekció (Fotó: Winners Garden)

– A versenyen a jók között keresték a legjobbakat, így válogatott termékek kerültek a bírálók elé. Összesen 114 terméket vizsgáltak és pontoztak a szakértők. Nagyon szigorúak voltak a feltételek. Csak azok a termékek kaphattak arany minősítést, amelyek a tíztagú zsűri által adható 1000 pontból legalább 921-et elértek, de az ezüst és a bronz minősítéshez is sok pont kellett. Rendkívül boldog vagyok, hogy az orosházi termékek taroltak és kivétel nélkül érmet kaptak. A mi három készítményünkkel egy arany, egy ezüst és egy bronzminősítést sikerült elérni – foglalta össze Vincze Attila.

A méltán híres orosházi Pipitér Sajtműhely először vett részt ezen a megmérettetésen. Három termékkel neveztek és mindhárom arany minősítést kapott. A sajtműhely vezetője, dr. Székely Nóra nagy örömmel fogadta az eredményt.

Dr. Székely Nóra és néhány „Orosházi Tekergő” (Fotó: Pipitér Sajtműhely)

– Eddig nem ismertük ezt a versenyt, először vettünk részt rajta. A gazdakör fórumán Vincze Attila előadása keltette fel az érdeklődésünket, úgy gondoltuk, miért ne mérettetnénk meg magunkat. Nagyon boldog vagyok, hogy mindhárom termékünk aranyat kapott az értékelésnél. Számomra mindig fontos a vásárlók visszajelzése és itt tíz, teljesen idegen szakértő vizsgálta a termékeket, akik nem is hallottak rólunk és nagy öröm, hogy az ország másik felén is sikert arattunk. Ráadásul az Orosházi Tekergő névre keresztelt parenyica sajtunk kapta az egész verseny legmagasabb pontszámát. (Ezzel a sajttal pályáztak a HÍR-védjegyre is) A most elnyert védjegynek szerintem lesz egy hozzáadott értéke az eladásnál is, hisz azok a vásárlók, akik esetleg nem ismerik, nagyobb bizalommal kóstolnak meg egy zsűrizett terméket – foglalta össze dr. Székely Nóra.

Két éve, nulla kertészeti tapasztalattal és tizenhat chili palántával kezdődött az orosházi gazdakör nagymágocsi tagjának, Szabó Attilának a karrierje, mely mostanra ezüstérmeket hozott számára.

Mára már szép kollekciójuk van Szabó Attiláéknak is (Fotó: Evoatis Örömkert)

– A magam örömére kezdtem az első termésből különböző szószokat készíteni és sikereket hozott már a kezdeteknél. Egy amatőrök részére kiírt versenyen, Nagyszénáson mutattuk be először az általam kreált szószokat és nyertem. Innen kezdődött az egész. Megemelkedett a tő számunk 16-ról előbb 300-ra, idén pedig 600-ra. A MÍV-re igazából kíváncsiságból neveztünk be. Én úgy éreztem jók a dolgaim, szerettem volna, ha a szakértők is véleményt mondanak róluk. Nem számítottam éremre, talán csak titkon. Az elnyert két ezüst minősítés messze meghaladta a várakozást. Az itt kapott útmutatásokat figyelembe véve igyekszünk fejlődni és majd egyszer a HÍR védjegyért is indulunk – mondta el Szabó Attila.

Nem túl régi, de annál eredményesebb és sikeresebb vállalkozás a Bociország Sajműhely. Vezetője, Szilágyi Szabina két terméket küldött bírálatra és egy arany és egy ezüst minősítést szerzett. Az ő tökmagos sajtjuk kapta az egész verseny második legmagasabb pontszámát.

Készül a sajt „Bociországban” (Fotó: Bociország Sajtműhely)

Az összes termék közül, a maximum 1000 pontból 974 pontot ért el Dr. Székely Nóra Klára Pipitér sajtműhely Orosházi tekergő parenyica sajtja. 968 pontot kapott Szilágyi Szabina Bociország Sajtműhely Tökmagos sajtja, és 958 pontot összesítésben Zsíros Tünde Esbana homoktövis Csilis szilvás chutney-ja.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések