A búza ára itthon nem változott jelentősen

A Nemzetközi Gabonatanács júliusi előrevetítésében 784 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést, ami 20 millió tonnával kevesebb a korábbi várakozásoknál, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A Tallage francia piacelemző vállalat júliusi tájékoztatása szerint a nyár eleji csapadékos időjárás lassította az aratást a dél-európai térségben, ezért a búza és az árpa hozama elmarad a várakozásoktól. Spanyolországban viszont a száraz időjárás miatt várható nagyon gyenge termés.

Az EU országaiban a július közepéig betakarított búzának jó a fehérjetartalma, de a fajsúly alacsony, a mediterrán tagországokban pedig az eső miatt magasabb a mikotoxintartalom. Idén várhatóan a 2022. évinél alacsonyabb lesz a malmi búza aránya.

Magyarországon a Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 552 ezer hektárról 5,6 tonna/hektár termésátlaggal 3,1 millió tonna búzát arattak július 19-ig.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 63,1 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával július harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 54 százalékkal maradt el.

Mindeközben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 232–265 euró/tonna között mozgott, jelenleg (július 31.) viszont már újra visszaesett 240 euróra.

A kukorica ára felfelé mozdult

A Nemzetközi Gabonatanács júliusi előrejelzésében az áll, hogy az előző szezon hozamát 5,5 százalékkal meghaladó, 1220 millió tonna globális kukoricatermés várható a 2023/2024. gazdasági évben. A felhasználás 1205 millió tonna lehet, ami az előző szezonét csaknem 3 százalékkal haladná meg.

Az Tallage szerint az Európai Unióban a kukorica termesztési ciklusának első felében az időjárási viszonyok nagyon eltérőek voltak egyes területeken.

Az EU-ban a 2022. évinél 5 százalékkal kisebb területen van kukorica, mint tavaly, összesen  8,4 millió hektárról mintegy 60,8 millió tonna termést jeleznek előre. Magyarországon a Tallage szakértői 6,3 millió tonna kukoricatermésre számítanak, ami 24 százalékkal lehet több a tavalyi termésnél (pedig a vetésterület jelentősen csökkent).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 78,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica július harmadik hetében, ami az egy évvel korábbit 32 százalékkal múlta alul, viszont néhány hetes időtávot nézve a termelők számára kedvező a változás, hiszen a június közepi 65-68 ezer forintos árszintet elhagyta a takarmánykukorica.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi jegyzési ára 235–256 euró/tonna között hullámzott ugyanekkor, jelenleg 240 eurós árszint jellemző.

Kövesd az ármozgásokat, tájékozódj a terménypiacokról!

Indexkép: Shutterstock

Forrás: Agroinform