Menü Bezárás

Megkezdődött az aratás – mutatjuk az eddigi eredményeket

Kezdetét vette a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka, a betakarítás. Az ősi vetésű gabonák közül mint mindig, most is az árpa táblákba álltak be elsőként a kombájnok.

Az Orosfarm Zrt. idén nem vetett sok árpát, de ami van, az a jó körülményeknek és a hozzáértésnek köszönhetően viszonylag jó termést hozott. Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, hogy a tavalyi, extrém aszályt hozó év termését nem nehéz felülmúlni.

– A tavalyinál mintegy tíz mázsával lett jobb az árpa termésünk, amely egy kis csalódást okozott, ugyanis még ennél is szebbnek ígérkezett. Az eddig betakarított területeken a hatvannégy – hetven mázsás termés a hektáronkénti átlag. Nem is a hozammal van a fő gond, hanem az árakkal. Az általunk is termesztett takarmány árpa ugyan többet termett, de az ára ugyanakkor leesett kb. a harmadára, így jelenlegi számításaink szerint nem hozza vissza teljes egészében a ráfordított költséget – kommentálta az ügyvezető.

Az árpát sok táblán lefektette a vihar, ami nehezíti a betakarítási munkát (Fotó: Horváth Bence)

Az orosházi nagyüzemben nem az árpával kezdődik a nyári betakarítási szezon. A konzerv zöldborsóval már végeztek. Erre a növényre sem lehet panaszuk az ügyvezető szerint. Erős közepes, inkább jó termést hozott. Mind a 170 hektárról be sikerült szállítani a feldolgozóba.

– A borsó szerződéses árát még a télen határozzuk meg. A decemberi, januári tárgyalásokon viszonylag jó árat sikerült rögzíteni a konzervgyárakkal. Kicsit korai ezt kimondani, hisz a kukorica, a napraforgó, a búza és a szintén szép képet mutató magborsó is hátra van, de lehet, hogy az idén ez lesz a húzó termékünk – fogalmazott Dominkó Norbert.

Nagyon szép képet mutatnak a búzaföldek is az Orosfarm Zrt. területein, de szerte a vármegyében is. A kenyérgabonával kapcsolatban csak nagyon óvatos becslésre hagyatkozott a szakember.

Egy kis munka közbeni megbeszélés az ügyvezetővel (Fotó: Horváth Bence)

– Az árpa után már nagyon jósolni sem merek. Egyelőre gyönyörű az állomány, gyakorlatilag bármi benne lehet. Azt mondom, hogy amilyen képet most mutat, annál rosszabb egyetlen évben se legyen. A problémát, csakúgy mint az árpa esetében, az árak jelentik. A búza ára is eléggé lenn van, nem lehet tudni, mennyiért tudjuk majd értékesíteni. Annak, hogy ekkorát csökkent az ár, az állattartók és végső soron a fogyasztók örülhetnek talán, ha az élelmiszerek árában is megjelenik ez a csökkenés. Ha mégis jósolnom kellene a búza termésátlagát illetőleg, akkor azt mondanám, hogy nagyon bízunk benne, hogy hetven mázsa felett lesz a hektáronkénti hozam – zárja az összefoglalást az ügyvezető.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések