Menü Bezárás

Belekóstoltak az árpába a kombájnok Békésben, a gazdák jobbra számítottak

Több helyen is elkezdődött az őszi árpa betakarítása Békésben. Az első mérési eredmények nem azt igazolták vissza, amire a gazdák számítottak.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke hangsúlyozta, tagjaik közül már jó néhányan aratnak, de még nem túl nagy területről.

– Az első tapasztalatok szerint kevesebb a vártnál a gabona mennyisége – hangsúlyozta Adamcsik László. – A jó földeken is csak 4,5–5,5 tonna körül alakul hektáronként a hozam. A jelenlegi terményárak mellett ez nem hoz elegendő bevételt. Hozzájön még ehhez, hogy az eddig learatott őszi árpa többségének a hektolitersúlya is alacsonyabb a magyar szabványnál.

Bozsár Tamás gazda
Fotó: Bencsik Ádám

A Csabai Raktárszövetkezet elnöke és Bozsár Tamás telepvezető elmondta, a magyar szabvány minimum 63 kg/hektoliter, ugyanakkor az eddig levágott gabonáknál nem haladja meg az 55–60 kg/hektolitert. Ez az adat az árpa beltartalmára utal. A szakemberek kiemelték, a későbbi, hosszabb tenyészidejű árpáknál a mennyiség és a minőség is jobb lehet. Minderről már valamivel többet tudnak majd a betakarítási bizottság első, jövő hétfői ülésén.

Forrás: Beol