Búza-termésvárakozások

A Nemzetközi Gabonatanács áprilisi előrejelzésében 787 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést, ami 7 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

A Tallage francia piacelemző vállalat áprilisi tájékoztatása szerint az Európai Unióban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó területről, 22 millió hektárról 128,9 millió tonna őszi búzát takaríthatnak be az idén.

A főbb termelő tagországokban továbbra is biztatóak a terméskilátások. Hazánkban a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a 1,02 millió hektárt elfoglaló őszi búzavetéseknek mintegy 70 százaléka volt jó állapotban április elején, 24 százaléka közepes és 6 százaléka pedig gyenge állapotban volt ugyanekkor.

Búzaárak

Április utolsó hetében átlagosan 82,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 31 százalékkal maradt el.

búza ára

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi tőzsdei elszámolóára 2000 forinttal 75 ezer forint/tonnára csökkent április 24. és május 5. között, a szeptemberi változatlanul 79 ezer forint/tonna volt. A chicagói árutőzsdén a búza májusi jegyzése 219–238 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény májusi jegyzése 233–245 euró/tonna között mozgott.

búza tőzsdei ára

A párizsi árutőzsde április búzaárai a 2023-as szeptemberi határidős terményre – Ábra forrása: Agroinform

Késnek a kukoricavetések

Az Európai Unióban a Tallage szerint a 2022. évinél mintegy 3 százalékkal kisebb területről, 8,6 millió hektárról arathatnak kukoricát az idén az európai gazdák. Április elejéig kevés kukoricát vetettek a tagországokban, Délkelet-Európában a csapadékos időjárás késleltette a vetést, míg Olaszországban és Spanyolországban az eső hiánya lehet kedvezőtlen hatással a vetésekre.

Kukoricaárak

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan 82,8 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek a takarmánykukoricával április végén, ami az egy évvel korábbinál 28 százalékkal alacsonyabb árszint.

kukorica ára

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése 4000 forinttal 88 ezer, a novemberi és a decemberi egyaránt 3000 forinttal 87 ezer, illetve 90 ezer forint/tonnáig csökkent április 24. és május 5. között.

A chicagói árutőzsdén 247–257 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica májusi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 227–240 euró/tonna között hullámzott ugyanekkor.

kukorica tőzsdei ára

A párizsi árutőzsde kukoricaárai a 2023. júniusi határidőre áprilisban – Ábra forrása: Agroinform

Forrás: Agroinform