Változtatnunk kell, alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, és aki gyorsabban, könnyebben alkalmazkodik, az lesz a sikeres – mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az interjúban az agrárminiszter kitért a tavaszi fagyok elleni védekezés költséges voltára, de beszámolt egy olyan magyar kutatók által fejlesztett innovációról is, amelyet megoldást hozhat a tavaszi fagyok okozta károk kivédésére. Mint mondta, “a technológiai prototípus elkészült, a kísérletek zajlanak, világszabadalom lesz. Egy megfizethető innováció, és azt remélem, hogy tudjuk úgy alakítani majd a pályázati feltételeket a vidékfejlesztésben, hogy a gyümölcsösökben erre pályázhassanak a gazdák, hiszen sokkal egyszerűbb megfinanszírozni pályázaton keresztül ilyen készülékeket, mint elszenvedni a kárt és aztán majd a kárenyhítési alapba betenni ezeket a forrásokat.”

(Hogy pontosan mire gondolt Nagy István, nem tudjuk, de valószínű, hogy arra fejlesztésre, amelyet dr. Apáti Ferenc, Kovács Aurél és dr. Pajna Sándor mutatott be az Agroinform által szervezett PREGA konferencián 2023 februárjában. Az előadás ITT tekinthető meg. – szerk.)

Fel lehet-e készülni a tavalyihoz hasonló aszályra?

A miniszter szerint semmilyen technológiával nem lehetett kivédeni a tavalyi károkat, hiszen nemcsak Magyarországon volt aszály, hanem az egész világon. Többek között kiszáradt a Pó folyó. A Dunának 40 százalékkal volt alacsonyabb a vízhozama, a Tiszáé 60 százalékkal volt alacsonyabb, mint más években. Ezt nem lehetett kivédeni. Mérsékelni lehet, és mint mondta, azon dolgoznak idén is, hiszen megteremtették már a jogszabályi hátterét annak, hogy hogyan tudunk szemléletet váltani, hogyan tudjuk a vizet megőrizni, lassítani a kifolyását az országból.

Az aszály kérdésére az egyik megoldás az, hogy jelentősen növelni kell az öntözhető területek nagyságát, hiszen az európai átlag 8 százalék, nálunk viszont csak 2 százalék. Ettől függetlenül viszont át kell gondolni a termelésszerkezetet, fel kell készülnünk arra, hogyan váltunk ki egy-egy növényt. Meg kell nézni, hol érdemes kukoricát vetni, ahol biztonsággal megnő és hol kell inkább a gabonafélékre áttérni, hol kell kiváltanunk úgy a kukoricát, hogy esetleg cirokkal vagy más takarmánynövénnyel. A váltás nem egyszerű, hiszen más gépekre is szükség lehet, újra kell gondolni a vetésforgót. “Számos kérdés van, változtatnunk kell, alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A siker, a túlélés záloga mindig az alkalmazkodás. Aki gyorsabban, könnyebben alkalmazkodik, az lesz a sikeres. Aki később ébred, nehezebben megy, az sok szenvedésen fog keresztülmenni.

Forrás: Agroinform