Menü Bezárás

Így lehetnek HÍR-esek az orosházi kistermelők

Az orosházi és környékbeli kistermelők részére rendezett szakmai fórumot az Orosháza és Térsége Gazdakör a Petőfi Művelődési Központban.

Az április 27-ei találkozó témáját a kistermelők által előállított termékekre megkapható különböző védjegyek megszerzésének lehetőségei adták. Mint Brlázs Róbert gazdaköri elnök elmondta, a gazdakörben fontosnak tartják, hogy a kistermelőket is segítsék, ezáltal az orosházi vásárlóknak is jobb lehetőségeket biztosítsanak az egészséges, jó minőségű hazai termékek megvásárlásához.

– A rendezvény célja, hogy a termelőknek megpróbáljunk egyfajta szakmai hátteret nyújtani. Ehhez fontos, hogy megismerjék azokat a védjegyeket, amelyek egyfajta minőségi rendszert képviselnek. Megpróbáljuk a figyelmet ráirányítani, hogy a különböző, minőséget jelző védjegyek birtokosai számára a védjegy megszerzése az értékesítés megnövekedését hozza magával – tájékoztatott Brlázs Róbert.

A fórum első előadója Pallóné Dr. Kisérdi Imola kormány-főtanácsos, HÍR Bíráló Bizottság elnöke volt. A jelenlevők tőle kaphattak tájékoztatást a “HÍR” (Hagyományok Ízek Régiók) védjegyről és a megszerzésének feltételeiről. Mint megtudtuk, az agrárminisztérium a HÍR-védjegyet speciálisan a kistermelők részére hozta létre húsz évvel ezelőtt. 2010 óta pályázhatnak az élelmiszer előállítók, termelők erre a védjegyre, ha a szigorú feltételeknek meg tudnak felelni.

A fórum első előadója Pallóné Dr. Kisérdi Imola kormány-főtanácsos volt (Fotó: Horváth Bence)

– Legalább ötvenéves történelmi múltat kell tudni felmutatni a terméknek, melyet hagyományos módon állítanak elő és az adott térségben, tájegységben ismert és a vásárlók körében népszerű. Ha ezeknek a fő feltételeknek megfelel és a bíráló bizottság úgy ítéli meg, a termék elnyeri a védjegy használati jogát, mellyel a többi hasonlótól megkülönbözteti a termelő a termékét. A HÍR-védjegy – melyből országosan már 211 van bejegyezve – mutatja a vásárlónak, hogy ez egy garantáltan hagyományos, különleges és az adott tájegységre jellemző termék – mondta a kormány-főtanácsos.

Néhány HÍR védjegyes orosházi termék (Fotó: Horváth Bence)

A HÍR-védjegyet már több orosházi termék is elnyerte. Hogy csak néhány példát említsünk: a Pipitér sajtműhely, a kolbászklub, a Csizmadia pékség egyes termékei, vagy az orosházi csíramálé.

A fórum folytatásában Vincze Attila, a Winners Garden, chili termékeket készítő vállalkozás vezetője tartott tájékoztatást a Magyar Ízek Versenyéről, illetve a MÍV-védjegy forgalomélénkítő hatásáról. A rendezvényen jelenlevők, kis kiállításon is megtekinthették a védjeggyel rendelkező orosházi termékeket.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések