Menü Bezárás

Május 1-jei hatállyal módosult a földforgalmi törvény

❗️Május 1-jei hatállyal módosult a földforgalmi törvény – a NAK portálján elérhető a föld helyben szokásos értékesítési ára❗️
A helyi földbizottságok a földforgalmi törvény 2014. évi hatályba lépése óta kötelesek vizsgálni az adásvételi szerződések értékelésekor, hogy a vételár arányban áll-e a föld forgalmi értékével.
Az eddigi ún. hozamszámítás módszerét 2023. május 1-től felváltotta a helyben szokásos átlagos forgalmi értékkel való összehasonlítás módszere.
A földnek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg erdőnek nem minősülő föld esetén 1️⃣0️⃣ %-ot meghaladó mértékben a Kamara által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket, amely itt érhető el:
A jogszabály szerint 10%-ot meghaladó mértékben is el lehet térni az átlagos vételártól, de az eltérés indokát a szerződésben fel kell tüntetni. Ilyen lehet például a föld művelhetőség szempontjából kedvező alakja, fekvése, elhelyezkedése, megközelíthetősége, kedvező domborzati és lejtésviszonyai, vízjárási rendezettsége, jó kultúrállapota, öntözhetősége, kerítettsége.
Forrás: Facebook

Kapcsolódó bejegyzések