Menü Bezárás

Milyen kiadások csökkentik az iparűzési adó alapját?

Milyen tételekkel tudja csökkenteni az iparűzési adó alapját a bevétel után adózó (nem katás, nem átalányadós), árufuvarozó egyéni vállalkozó? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója. Hozzátette: a kérdéses településen most vezették be a hipát, így ezzel eddig nem kellett számolnia. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt. Az iparűzési adó alapja a bevétel, amit csökkenteni kell az anyagköltséggel, az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az alapkutatás, az alkalmazott kutatás és a kísérleti fejlesztés önköltségével.

Az Adózóna írta meg, hogy mivel lehet csökkenteni az iparűzési adó alapját, ezt az anyagot szemléztük.

Szipszer Tamás adószakértő összefoglalta, milyen tételekkel tudja csökkenteni az iparűzési adó alapját a bevétel után adózó árufuvarozó egyéni vállalkozó - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baja, Fendt traktorok sora
Szipszer Tamás adószakértő összefoglalta, milyen tételekkel tudja csökkenteni az iparűzési adó alapját a bevétel után adózó árufuvarozó egyéni vállalkozó – Fotó: Magro.hu, CSZS, Baja, Fendt traktorok

Az iparűzési adó alapja a bevétel, amit csökkenteni kell:

  • az anyagköltséggel,
  • az eladott áruk beszerzési értékével,
  • a közvetített szolgáltatások értékével,
  • az alvállalkozói teljesítések értékével,
  • az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, a kísérleti fejlesztés önköltségével.

Ezen felül jogosult a vállalkozás az adóból levonni a megfizetett költségként elszámolt útdíj 7,5 százalékát is. Tovább kutattunk a témában, megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott vonatkozó dokumentumot is. A NAV kitöltési útmutatójában a részleteket is megtaláltuk.

22HIPAK_A-02-05 Éves beszámolóját IFRS-ek alapján készítő vállalkozó egyéb adóalap csökkentő tételei az iparűzési adó vonatkozásában

Az éves beszámolójukat IFRS-ek szerint készítő vállalkozásoknak e lapon kell számot adniuk nettó árbevételt csökkentő, az adóalapjukat befolyásoló egyéb tényezők (anyagköltség, közvetített szolgáltatások értéke, alvállalkozói teljesítés értéke) összegéről, elemeiről.

Anyagköltség

  • 1. sor: Ez a sor szolgál az anyagköltség összegének kimunkálására a nyomtatványon jelölt képlet szerint.
  • 2. sor: A Htv. 52. §-ának 67. pontja értelmében azokat az eszközöket kell anyagnak tekinteni, amelyek olyan anyagok vagy anyagi eszközök formájában vannak, melyeket a termelési folyamatban vagy a szolgáltatásnyújtásban használnak fel. Ezen eszközöknek az üzleti évben ráfordításként elszámolt, felhasználáskori könyv szerinti értékét kell e sorban feltüntetni.
  • 3. sor: Itt kell feltüntetni számviteli törvény szerinti, nem számlázott, kapott kereskedelmi engedmények, rabattok és más hasonló tételek összegét, melyeket az adózó – a Htv. 52. §-ának 65. pontjában definiált – anyag könyv szerinti értékének megállapításkor az IAS 2 készletek standard 11. bekezdése alapján nem vett figyelembe.
  • 4. sor: Itt kell feltüntetni azon költségeket, melyeket az adózó az anyag felhasználásával létrehozott saját előállítású ingatlanok, gépek, berendezések bekerülési értékében már figyelembe vett. Annak értékét ugyanis még egyszer nem lehet figyelembe venni, ezáltal kétszeresen szűkítve a nettó árbevételt.
  • 5. sor: Az IFRS 11. szerinti közös megállapodás szerinti tevékenység-végzés (pl. konzorciális szerződések szerinti közös tevékenység) elszámolása eltér a magyar számviteli szabályozástól. Az IFRS-ek szerint a tevékenység-végzés arányában kell az egyes tagoknál figyelembe venni a bevételt és az azzal összefüggő ráfordításokat, a magyar szabályozás szerint ellenben egy szervezetnél kell kimutatni e tételeket. Tekintve, hogy a Htv. – e tekintetben – a magyar számviteli szabályozás szerinti elszámolást írja elő, az IFRSek szerint kimutatott bevételt és a nettó árbevétel-csökkentőt tételeket korrigálni kell. A korrekció lehet pozitív vagy negatív előjelű, attól függően, hogy a közös tevékenység mely szereplőjéről van szó.
  • 6. sor: A Htv. értelmében a megszűnt tevékenység IFRS-ek szerint külön kimutatott bevételét és ráfordításait is figyelembe kell venni a helyi iparűzési adó alapjának számítása során. E sor szolgál a megszűnt tevékenység anyagköltségének feltüntetésére.

Közvetített szolgáltatások értéke

  • 11. sor: E sor szolgál a közvetített szolgáltatások értéke összegének kimutatására, a nyomtatványon jelölt képlet szerint.
  • 12. sor: Az IFRS-ek fogalmi rendjében a nem ügynökként végzett, egyébként – a Htv. 52. §-ának 40. pontja alapján – közvetített szolgáltatások értékének minősülő érték feltüntetésére szolgál.
  • 13. sor: Ha az IFRS-ek szerinti ügynöki értékesítésnek minősül a Htv. szerint egyébként közvetített szolgáltatásnak minősülő ügylet és ennek kapcsán az adóköteles bevételt is növelni kell a Htv. 40/C. § (2) bekezdésének e) pontja szerint, akkor a közvetített szolgáltatás bekerülési értéke növeli azt az összeget, amelyet az IFRS-ek alkalmazása és a magyar számviteli szabályok szerint is közvetített szolgáltatások értékének kell tekinteni.
  • 14. sor: Az IFRS 11. szerinti közös megállapodás szerinti tevékenység-végzés (pl. konzorciális szerződések szerinti közös tevékenység) elszámolása eltér a magyar számviteli szabályozástól. Az IFRS-ek szerint a tevékenység-végzés arányában kell az egyes tagoknál figyelembe venni a bevételt és az azzal összefüggő ráfordításokat, a magyar szabályozás szerint ellenben egy szervezetnél kell kimutatni e tételeket. Tekintve, hogy a Htv. – e tekintetben – a magyar számviteli szabályozás szerinti elszámolást írja elő, az IFRS- ek szerint kimutatott bevételt és a nettó árbevétel-csökkentőt tételeket korrigálni kell. A korrekció lehet pozitív vagy negatív előjelű, attól függően, hogy a közös tevékenység mely szereplőjéről van szó.
  • 15. sor: A Htv. értelmében a megszűnt tevékenység IFRS-ek szerint külön kimutatott bevételét és ráfordításait is figyelembe kell venni a helyi iparűzési adó alapjának számítása során. E sor szolgál a megszűnt tevékenység közvetített szolgáltatások értéke összegének közlésére.

Alvállalkozói teljesítések értéke

  • 21. sor: E sor szolgál az alvállalkozói teljesítések értéke összegének kimutatására. Tekintettel arra, hogy sem az IFRS-ek, sem a Htv. IFRS-t alkalmazó adóalanyokra vonatkozó 40/B-40/M §-ai nem fogalmaznak meg attól eltérő definíciót, az IFRS-t alkalmazók esetén is a Htv. 52. §-ának 32. pontjában meghatározott érték tekintendő az alvállalkozói teljesítések értékének azzal, hogy nem minősül alvállalkozói teljesítések értékének az az érték, mellyel a vállalkozó a 40/F. § vagy a 40/G. § vagy a 40/H. § alapján eladott áruk beszerzési értéke vagy anyagköltség vagy közvetített szolgáltatások értéke címén az adó alapját csökkentette.
  • 22. sor: A Htv. értelmében a megszűnt tevékenység IFRS-ek szerint külön kimutatott bevételét és ráfordításait is figyelembe kell venni a helyi iparűzési adó alapjának számítása során. E sor szolgál a folytatódó tevékenység alvállalkozói teljesítések értéke összegének közlésére. Az alvállalkozói teljesítések értéke fogalma [Htv. 52. § 32. pont] egyaránt vonatkozik a könyveiket az IFRS-ek szerinti, illetve a magyar számviteli törvény szerint vezető vállalkozásokra.
  • 23. sor: Itt kell szerepeltetni a megszűnt tevékenységből származó alvállalkozói teljesítések értéke összegét – írták.

Forrás:https://www.magro.hu/

Share Button