Menü Bezárás

Pontosabbá teszik a szántóföldi termelést a drónok és a robotok

Az inputanyagok árának emelkedése, a munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentését célzó intézkedések mind lendületet adnak a mezőgazdaság technológiai fejlődésének. Vannak olyan robotok, amelyek teheneket fejnek; vannak digitális rendszerek baromfi etetésére; mesterséges intelligenciát használó többkarú robotok eperszedéshez. A drónok, az önvezető traktorok és a vetőmag-ültető robotok azok közé az újítások közé tartoznak, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a jövő élelmiszerellátásában.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy az autonóm gazdálkodás azt ígéri, hogy több termést termelhetnek a gazdálkodók kevesebb erőfeszítéssel és kisebb környezetterheléssel. A globális mezőgazdasági hiányok világszerte hatással vannak az élelmiszerláncokra. 2021-ben az Egyesült Királyságban működő National Farmers’ Union (NFU) levélben fordult Boris Johnson akkori miniszterelnökhöz, amelyben a „Covid Recovery Visa” bevezetését kérte az ellátási láncban tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében.

A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet - Fotó: Small Robot Company
A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet – Fotó: Small Robot Company

Kis robotok nagy tudással

A mezőgazdasági és agrárélelmiszeripari munkacsoport szerint 2025-re 114 ezerre nőhet a munkaerőhiány a kanadai mezőgazdasági ágazatban. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a bevándorlók számának változása okoz mezőgazdasági munkaerőhiányt. A Global Market Insights Inc. kutatása szerint a piaci előrejelzések szerint az autonóm mezőgazdasági szektor (agrár robotok piaca) 2027-re meghaladja a 95 milliárd dollárt.

„A fejlődés a költségek csökkentésével kezdődik” – mondta Sam Watson-Jones, a Small Robot Company elnöke, aki többgenerációs családi gazdálkodó Angliában. Tom, Dick és Harry farmrobotok, Wilma az éber mesterséges intelligencia. Tom a búzasorok között halad, útja során megáll: szkennel, térképez, ellenőriz, fényképez. Dick szorosan követi, időnként megáll és elektromos árammal végez pontos gyomirtást. Harry precíz méreteket követve veti el magokat. Láthatatlan, de a folyamatokat felügyelő Wilma figyeli a fejlődésüket, összesíti a többiek által küldött adatokat.

A mechanikus mezőgazdasági gépek a bristoli székhelyű start-up vállalkozás, a Small Robot Company termékei. Az autonóm farmrobotok támogatói lelkesen nyilatkoztak ennek a technológiának a mezőgazdaság jövőjét forradalmian befolyásoló lehetőségeiről.

A mezőgazdasági robotok egyre jobb megoldásokat szállítanak a termelési gyakorlatban - Fotó: Small Robot Company
A mezőgazdasági robotok egyre jobb megoldásokat szállítanak a termelési gyakorlatban – Fotó: Small Robot Company

„Azáltal, hogy pontosabbak és célzottabbak leszünk, a mezőgazdasági robotok következő generációja segíthet megvédeni a biológiai sokféleséget és a természeti környezetet” – mondta Andrew Hoad, a Waitrose’s vezetője. Ők az első kereskedelmi ügyfelei voltak a robotok 2021-es piaci bevezetésekor.

Csökkenthető lesz a vegyszerhasználat

A Tom, Dick, Harry és Wilma megoldásait használó szántóföldi gazdaságok 95 százalékkal csökkenthetik a vegyszerek használatát. Hasonlóan jelentős arányban csökken a szén-dioxid-kibocsátás úgy, hogy mindez nem megy a jövedelmezőség rovására. A cég adatai szerint a bevételek körülbelül 40 százalékkal nőnek, a költségek pedig akár 60 százalékkal is csökkennek.

A Small Robot Company egy olyan agritech start-up csoport tagja, amely abban reménykedik, hogy megoldja a gazdálkodás legsürgetőbb kihívásait.

A szűkös profitok és a csökkenő hozamok örökös problémái mellett a közelmúlt globális eseményei is felforgatták az ágazatot. A munkaerőhiány Angliában is tartós problémát okozott az elmúlt néhány évben. A nehézségek megnövekedett érdeklődést és beruházási kedvet váltottak ki az angol gazdákban a robotika és az automatizálás iránt. A Juniper Research becslései szerint az agritech piac értéke 2025-re 22,5 milliárd dollár lesz, az éves növekedés pedig várhatóan 150 százalékos – írták.

A kisebb start-up cégek mellett a nagy nemzetközi mezőgazdasági gép gyártók is gőzerővel részt vesznek a fejlesztésekben. A mezőgazdaság előtt számos kihívás áll és a legnagyobb cégek jelentős erőforrásokat fektetnek be, hogy megfeleljen ezeknek a kihívásoknak. Az egyik a John Deere, ahol véleményük szerint három alapvető technológia alakítja a jövőt: az villamosítás, az automatizálás és az autonómia (mesterséges intelligencia).

Villamosítás és elektromos traktor

A villamosítás nem csak az akkumulátorok energiaforrásként való felhasználását jelenti. A John Deere szakemberei szerint ez magában foglalja a belső égésű motorok és a hidraulikus rendszerek elektromos motorokra történő cseréjét is. Az elektromos motorok nem csak nagy nyomatékkal rendelkeznek alacsony fordulatszámon, hanem hatékonyabbak, megbízhatóbbak és könnyebbek is.

Saját fejlesztésük az a kompakt elektromos traktor, amely a John Deere 1R sorozatán alapul. A gép fő jellemzője a TLT nagy teljesítménye, amely több mint 10 ezer m² füvet képes lenyírni egyetlen akkumulátortöltéssel (4,5 üzemóra alatt). A nagy teljesítmény mellett az alacsony karbantartási költségek is előnyösek elsősorban azon felhasználok számára, ahol emissziómentes és alacsony zajszintű működés szükséges.

Autonóm erőgépek

Az autonómia az automatizáláson keresztül képzelhető el. A John Deere szerint olyan technológiát használta a cél, amely a lehető leghatékonyabbá teszi a vezetőt. Ez a fejlődés a gépet irányító AutoTrac™ műholdvezetéssel kezdődött. Ma az Interactive Adjuster (ICA) az S700 kombájnjaikra van felszerelve, amely lehetővé teszi a valós idejű automatikus beállítást.

A vezető nélküli traktorok célja, hogy megszabadítsák a gazdákat a 8-12 órás napi vezetéstől. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a telefonjukon vagy számítógépükön lévő alkalmazáson keresztül átvehessék az irányítást. A gazdálkodó az alkalmazás segítségével elhelyezheti a traktort, végighajthat egy táblát, megfordulhat, visszajöhet és manőverezhet az akadályokon. A John Deere új autonóm traktorkoncepciója egy kompakt villanymotoron alapul, ennek következtében a károsanyag-kibocsátás nulla, a zajszint pedig nagyon alacsony. Ezenkívül csökkennek a kopási és karbantartási költségek.

Az autonóm permetező drón gyomszkennerrel és terménypermetezővel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a gyomok légi szkennelését és azok specifikus szabályozását. A 10,6 literes tartály teljesen automatikusan megtöltődik egy szántóföldi határállomáson, amely lehetővé teszi az automatikus akkumulátortöltést is.

A repülési idő 30 perc 100%-ig feltöltött akkumulátorral. Ennek a drónnak a fő előnye a peszticidek pontos kijuttatása, ami jelentősen csökkenti a felhasznált mennyiséget. Ezenkívül a légi permetezés a talajviszonyoktól függetlenül lehetséges.

Forrás:https://www.magro.hu/