Menü Bezárás

1848 fordulópont a magyar nemzet sorsában, határkő múlt és jövő között

A rossz idő miatt ezúttal nem megszokott helyszínén, a Kossuth-szobornál, hanem a Petőfi Művelődési Központ színháztermében tartották meg március 15-én az idei ünnepi megemlékezést.

A hagyományoknak megfelelően elsőként az Orosházi Fúvószenekar zenélt a látogatóknak, majd ők játszották el a rendezvény kezdetét is jelző Himnuszt. A vendégek köszöntését követően Árusné Erős Krisztina, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója mondta el emlékező beszédét. Mint mondta, március 15-e az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, melyet talán minden magyar fenntartás nélkül magáénak érez.

–  Ma emlékezünk és ünnepeljük a forradalom és szabadságharc hőseit és tetteiket, felidézzük az emléküket, belépünk a történelembe és annak máig ható tanulságait is összegezzük. A Pilvax volt a bázisa azoknak a fiataloknak, akiknél termőtalajra találtak az Európában fellángoló forradalmi eszmék. Terveket szőttek a nemzet jövőjéről, egy új szabad független Magyarországról, itt fogalmazódott meg a 12 pont – hangsúlyozta.

A gimnázium igazgatója külön kitért beszédében a márciusi ifjak egyik vezéregyéniségére, Vasvári Pálra, aki a 15-i események egyik főszereplője volt. Ő volt az első szónok a Nemzeti Múzeumnál, ahonnan a várba sietett Táncsics Mihály kiszabadítására. A forradalom és a szabadságharc eseményeit Árusné Erős Krisztina Vasvári Pál életének részleteivel jelenítette meg, így emlékezve a lánglelkű forradalmárra.

Felidézte Vasvári végzetét is, ami Erdélyben érte őt és a Rákóczi szabadcsapatokat. Péntek Lászlótól, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnökétől sok mindent megtudhatunk Vasváriról, Kalotaszegen múzeum is található életéről. A dokumentumokból azt is megtudhatjuk, hogy Orosházáról 64-en harcoltak a szabadságért.

Árusné Erős Krisztina ünnepi beszédének végén hozzátette, 1848 fordulópont a magyar nemzet sorsában, határkő múlt és jövő között, szakítás az elnyomással és cselekvés azért, hogy a szabadság ne csak álom maradjon, hanem valósággá váljon. A szabadságot meg kell őrizni, óvni és védeni kell ezt a törékeny eszmét.

Ezt követően a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai adtak elő ünnepi műsort a közönségnek, produkciójukra az iskola pedagógusai, Süle Margit, Polgár Nelli és Mucha János készítették fel őket. A műsort követően a vendégek útja a Kossuth-szoborhoz vezetett, ahol a fúvószenekar zenéjétől kísérve az emlékezés koszorúit helyezték el a városi szervezetek, pártok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházak és oktatási intézmények képviselői.

Forrás:https://oroscafe.hu/

 

Kapcsolódó bejegyzések