A Miskolci Egyetemen rendezték meg február 24-én a Magyar Talajtani társaság „Magyarországi cégek összefogása talajainkért” című, aláírással egybekötött sajtótájékoztatóját.

A rendezvényt Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem, Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja nyitotta meg. Elmondta, hogy azzal, hogy a Magyar Talajtani Társaság miskolci székhellyel rendelkezik, a köztudatba is jobban bekerül majd a Miskolci Egyetem, amely ezt a szakterületet a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon belül műveli. A Magyar Talajtani Társaságot támogató cégeknek a Társaság munkájának támogatása mellett lehetőségük nyílik arra is, hogy a közös működési/tudományterületen a kutatás és a napi gazdasági tevékenység közeledjenek egymáshoz, valamint részvételükkel az oktatás gyakorlatorientáltsága is növelhető.

Magyar agrárcégek és szakmai szövetségek támogatják a Magyar Talajtani Társaságot – Fotó: Végh Csaba

Ezt követően Prof. Dr. Dobos Endre, Magyar Talajtani Társaság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy szokásjog alapján a Magyar Talajtani Társaság székhelye mindig oda kerül, ahol az elnök van, így most ez a Miskolci Egyetem. Eddig mindig agrárintézetek: az agrárfelsőoktatás, vagy a talajtani kutatóintézetek voltak a befogadók, most először került ki ebből a körből az egyetem székhelye.

Elmondta, hogy a Magyar Talajtani Társaság közel 400 fős tagsága magában foglalja az oktatás, kutatás, illetve a talajtani szakmai-szakértői körön keresztül a gazdálkodókat és egyéb érdeklődő társadalmi rétegeket, így a szakma egyedüli legitim szervezete az országban.

Legfontosabb célkitűzése

a magyarországi talajok védelme, állapotának javítása, melynek eszköze az oktatás, a társadalom talajtani ismereteinek, talajtudatosságának erősítése a gazdálkodás és a talajhasználat jó gyakorlatainak terjesztése és a tudomány eredményeinek beillesztése a gyakorlatba.

Ez utóbbi cél eléréséhez szükséges a piac multiplikátor hatása, vagyis a piaci szereplők bevonása a társadalom minél szélesebb körű eléréséhez. Ezért a Társaság megújult vezetősége szeretne egy olyan kört kialakítani a Társaság körül, a talajvédelemben elkötelezett meghatározó piaci szereplők bevonásával, akikkel együtt dolgozva hatékonyabban érhetők el a felsorolt célok. Minthogy sokan kérdezték, hogy mire fogja a Társaság a beérkezett támogatásokat ráfordítani, elmondta, hogy nagyon fontos a Társaság és a támogatói kör között kialakuló napi szintű kommunikáció, közös feladatvállalás, a talajtani ismeretek hatékony csatornázása a talajhasználók, illetve a társadalom egyéb rétegei felé.

Ennek egyik pedig pillére az Társaság operatív munkájának anyagi támogatása egy titkárság felállításával, ami segít – a társaság tagságának önkéntes alapon végzett munkája mellett – a napi szintű feladatok hatékony elvégzésében, továbbá a talajvédelmet szolgáló célok megfogalmazásában és a politikai, gazdasági szintű döntéshozói munka szakmai támogatásában. Végül megköszönte a támogatóknak, hogy a Társaság céljai mellé álltak.

Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke – Fotó: talaj.hu

Az eseményen ezután sor került a Társaság támogatói és kiemelt támogatói szerződéseinek ünnepélyes aláírására. Első körben nyolc agrárvállalat és egy szakmai szövetség csatlakozott a kezdeményezéshez:

  • Agro PK,
  • Axiál Kft.,
  • KITE Zrt.,
  • Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége,
  • Mertcontrol HL-LAB Kft.,
  • AgriCon Hungary Kft.,
  • Agrova Kft.,
  • Talajtérkép Kft.,
  • TerraAgro Talajvédelmi Kft.

Az Agroinform.hu médiapartnerként támogatja az összefogást.

Forrás:https://www.agroinform.hu/