Menü Bezárás

Megnéztük, mit okoz az enyhe tél a termőföldeken

Január közepén is túl vagyunk, de igazi tél még nem volt. A nappali hőmérsékletek tavaszt idéznek, de éjjelente sem fagy. Nem hó esik, hanem az eső. Utánajártunk, milyen ebben az időben a határ, mit gondolnak erről a gazdálkodók.

A legtöbb határszemlénk alkalmával a kis- és a nagy gazdaságok problémái, gondjai csak részben azonosak, most viszont teljes az egyezés. Az Orosfarm Zrt. vezetője, Dominkó Norbert szerint például jó, hogy az utóbbi időben voltak csapadékos időszakok, de még mindig kellene az égi áldásból.

– A laikus szemlélők szerint rengeteg volt az eső, de ezt, mi gazdálkodók másként látjuk. Még bőven elférne több is, hogy a talaj mélyebb rétegei is kapjanak belőle. A búza nagyon szép képet mutat, az árpával kapcsolatban már árnyaltabb, vegyesebb a kép. Ez utóbbi növényünket az enyhe októberi és januári időjárás jobban megviselte. A gomba betegségek megtámadták. Itt a tavaszi lombvédelem nagyon hangsúlyos lesz. Az hogy most egy kicsit melegebb van, elsősorban a kártevők miatt problémás, nem az esetleges későbbi fagyok miatt. A gomba és a rovarkártevők az ilyen időben könnyebben és nagyobb tömegben telelnek át. Ezzel a nagyon enyhe januárral a növényvédelmi problémák sokasodnak csak és ez persze jelentős plusz költséget is jelent. Februárban kezdjük a gabonák fejtrágyázását és a növényvédelmi munkákat – foglalta össze Dominkó Norbert.

Ilyenek most az Orosháza környéki búzaföldek (Fotó: Takács Csaba)

Mint megtudtuk a rágcsálók vonatkozásában nem volt nagy a nyomás az ősszel, mostanában sem számottevő a károkozásuk. Ez a helyzet bármelyik pillanatban robbanásszerűen megváltozhat, egyelőre azonban nincs probléma.

A kisebb gazdaságokban is hasonló a kép. Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó is várja a havat, a fagyot. A legtöbb gondot nála is a kártevők okozzák.

– Ami a csapadékot illeti, még nem tudunk nyugodtan hátradőlni. Voltak ugyan esők, de ha leásnánk hetven-nyolcvan centi mélyre, csak port találnánk. Jöhetne még eső, de még inkább hó, ami olvadáskor folyamatos nedvesség utánpótlást jelent a talajnak. A gabonák jól fejlettek. A búza kifejezetten jól tolerálja a viszonylag meleg időjárást. Az árpát megtámadta sok helyütt a gomba, elkezdett sárgulni. Az ősziek közül a repcét kellett már kezelni, az enyhe időben támadó rovarkártevők ellen – sorolta a gazda.

Hozzátette, hogy lassan a beszerzések ideje következik. A tavalyihoz képest kétszeres árú vetőmagot, esetleg egy kevés műtrágyát kell vásárolni, az ilyenkor szokásos gépjavítás, felkészítés mellett mostanában ezzel is foglalkoznak.

Forrás:https://oroscafe.hu/

Kapcsolódó bejegyzések