Menü Bezárás

Nagy reményekkel és tervekkel vág neki az új évnek a gazdakör

Az Orosháza és Térsége Gazdakör, mint szakmai szervezet nagy szerepet tölt be városunk gazdasági és társadalmi életében. Orosházán sokan találják meg megélhetésüket a mezőgazdaságban, de az egész települést érintő rendezvényekkel is jeleskedik a szervezet. Brlázs Róbert elnökkel az idei terveikről, várakozásaikról beszélgettünk.

A gazdakör elnöke bevezetésképp kicsit visszatért a tavalyi évre, mely a gazdák a termelők számára, az aszálynak és a sokszor szélsőséges időjárásnak köszönhetően küzdelmes, mondhatni keserves év volt. Abban bíznak, hogy 2023 a termés szempontjából az előzőt feledtető lesz. A gazdakör szemszögéből már nem ilyen rossz a helyzet:

– A gazdakör, mondhatjuk, sikeres évet zárt. Elértük létszámban a 110-et és fiatalodott is a tagság. Ezt szeretnénk folytatni idén is. Szeretnénk elérni, hogy a gazdakör, Orosháza és térsége vonatkozásában a legnagyobb agrár-szakmai szervezetként tudjon funkcionálni. Tervezett rendezvényeinket, a Hagyományok-Ízek Fesztivált, a gazdafórumokat, az Agrár kerekasztal rendezvényeit, a határszemlét rendben lebonyolítottuk – kezdi a beszélgetést Brlázs Róbert.

2023 gazdaköri terveiről az elnököt, Brlázs Róbertet (képünkön) kérdeztük (Fotó: OrosCafé)

Az idei évben is az a törekvés, hogy a hagyományos rendezvényeit megtartsa a gazdakör. Ebben a tekintetben nem mindenről tudott pozitívan beszámolni az elnök. Az több évtizedes múltra visszatekintő, január végi gazdabált a rezsiköltségek megnövekedése és időpontbeli ütközések miatt a hagyományos időpontban nem tudják megtartani, későbbi megrendezésről pedig még nem döntött a gazdakör elnöksége.

– A Hagyományok-Ízek Versenyhez jelenleg a szükséges forrásokat igyekszünk megteremteni. Mindenképp szeretnénk átszervezni kissé a rendezvény struktúráját, új elemeket szeretnénk beépíteni és a szakmai, tartalmi elemeket még inkább bővíteni. Gondolok itt a szárazkolbász, szalámi és pálinka zsűrizésre. Ezeket picit átszervezzük és más alapokra próbáljuk helyezni, de az ezzel kapcsolatos részletekről most még korai lenne beszélni. A gazdakör vezetésének határozott szándéka, hogy a hagyomány ne szakadjon meg, megtartsuk a fesztivált, de a pillanatnyi gazdasági és egyéb körülményekhez alkalmazkodnunk kell, akár az időponton, akár a szerkezeten változtatnunk kell. Emellett próbálunk az eredeti célkitűzésnek megfelelni – kezdi az idei tervek összefoglalását az elnök.

A nagy sikerű Hagyományok-Ízek versenyt idén is mindenképp meg szeretnék tartani (Fotó: OrosCafé)

Idén is lesz határszemle. Ezen a mezőgazdasági nagyüzemeket látogatják meg. Megnézik, hogy áll a különböző haszonnövények termesztése és a tavalyihoz hasonlóan idén is valamely tematika körüljárását is beiktatják a programba. Több aktuális téma is szóba jöhet ebben a tekintetben, hogy melyik lesz, még nincs eldöntve.

– A tavaly megalakult Pálinka klub rendezvényeit, előadásait is szervezzük. Ezek közül az elsőre még január végén sort is kerítünk, de körvonalazódik a többi összejövetel programja is, melyek közé szeretnénk beiktatni egy olyan estet is, ahová a tagok magukkal hozhatják házastársukat, így ők is betekintést nyerhetnek az ott folyó tanulási és egyéb tevékenységekbe. Mindenképp folytatjuk az Agrár kerekasztal összejöveteleit. Ebben a tekintetben komoly és konstruktív partnerekre találtunk a mezőgazdasági nagyüzemekben. Az agrárfórumok jó része a Közös Agrár Politika témáját bontja ki. Segítséget szeretnénk nyújtani a gazdáknak, hogy milyen pályázati források, támogatások és változások szerepelnek ebben, amelyeknek meg kell felelni és amelyeket igénybe vehetnek. Ezt tavaly, Feldman Zsolt államtitkár tájékoztatójával megkezdtük, de a témát alaposan ki kell bontani – folytatja Brlázs Róbert.

A fórumokat és az Agrár kerekasztal rendezvényeit is megtartják (Fotó: OrosCafé)

Az idei gazdaköri tervek közt szerepel egy rendezvény létrehozása, ahol az Orosházán és környékén élő, egyre jelentősebb kistermelői bázisnak nyújtanának bemutatkozási lehetőséget. Ennek formája és részletei még kidolgozás alatt állnak. Fontos, a gazdakör életében jelentős évforduló is van idén. Tíz éves lett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, amelynek egyik létrehozója, alapítója volt az Orosháza és Térsége Gazdakör.

– Októberben, a horvátországi ülésén döntött arról a fórum, hogy a tíz éves jubileumot Orosházán ünnepli a szervezet. Várhatóan május-júniusban, a Kárpát-medencei magyar gazdák képviseletét ellátó szakmai szervezetek városunkban fognak találkozni és e köré egy Kárpát-medencei nagyobb rendezvényt szeretnénk felépíteni – zárja a gazdaköri elnök.

Forrás: Oroscafé

Kapcsolódó bejegyzések