Menü Bezárás

Új szabályok szerint pályázhatók a kifizetések – itt az újévi agrártámogatás hírösszefoglaló

Beszámoltunk róla, hogy megújulnak a magyar gazdaságátadási szerződések, még jobban támogatják a fiatalokat a szabályok, továbbá azt is, hogy a szigorítás ellenére továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteni a hazai cégeknek. Élesednek 2023-tól a KAP új előírásai: írtunk az agrár-ökológiai Program (AÖP) részleteiről, és arról is, hogy fontos infók érkeztek a baromfi állatjóléti támogatás kifizetéseiről. Két fontos, januári pályázati határidőről is beszámoltunk. Szeretettel ajánljuk olvasásra agrártámogatások témájú összefoglaló anyagunkat a 2023-as év első hónapjában.

Eljött az idő: megújulnak a magyar gazdaságátadási szerződések, még jobban támogatják a fiatalokat a szabályok. Nem csak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az egyetemi agrárképzéseket hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián. Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével.

A fiatal gazdák ügye rendkívül fontos Magyarországon, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik a generációs megújulás ösztönzésével - Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom
A fiatal gazdák ügye rendkívül fontos Magyarországon, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik a generációs megújulás ösztönzésével – Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom

A szigorítás ellenére továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteni a hazai cégeknek

Akár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására. A különböző vállalkozásoknak, kis- és nagyüzemeknek, ipari nagyfogyasztóknak továbbra is gyorsan megtérülő beruházás a napelemes erőmű. Különösen igaz ez akkor, ha olyan tevékenységet folytatnak, amely során folyamatosan, megszakítás nélkül villamos energiára van szükségük. Jó példák erre a több műszakban működő gyárak vagy éppen az olyan termelési eszközök, melyeket nem lehet leállítani.

Továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteni a hazai cégeknek: néhány év eltelte után megtérülhet - Fotó: KRQ
Továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteni a hazai cégeknek: néhány év eltelte után megtérülhet – Fotó: KRQ

Élesednek 2023-tól a KAP új előírásai: mindent az agrár-ökológiai Program (AÖP) részleteiről

A kétéves átmeneti időszak után 2023. január elsejétől indult az Európai Unióban, így hazánkban is az új 7 éves támogatási ciklus. Rengeteg uniós kifizetés érkezik a következő időszakban is, amikre pályázhatnak a hazai gazdák. Érdemes megismerkedni az újdonságokkal, hogy sikeres legyen az EU-s támogatások megszerzése. A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók egy éves vállalásokat tehetnek a gazdaságuk egészére az agrár-ökológiai Program (AÖP) választható gyakorlatai közül.

Az Európai Unió többféle irányelvet és stratégiát határozott meg a tagállamok számára, a Zöld Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig, a Biodiverzitás stratégia is fontos eleme lesz a közeljövő gazdálkodásának. A kijelölt célok eléréséhez a hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, a zöld felépítményt hoztak létre. Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni.

Magyar prémium termékek találnak piacra Kanadában

Gazdasági, élelmezési, környezetvédelmi és oktatási kérdésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Marie-Claude Bibeau-val, Kanada mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari tárcavezetőjével Montrealban.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar prémium termékei találnak piacra Kanadában, a kacsa és a csirke mellett a nyúlhús is megjelent az észak-amerikai országban. A helyi fogyasztók a fenntartható módon előállított, egészséges élelmiszereket részesítik előnyben. Nagy István kifejtette: az állattenyésztésben is kiemelt együttműködés van a két nemzet között. A miniszter a kanadai állategészségügyi hatóságnak is köszönetet mondott, hiszen a madárinfluenza kapcsán a regionalizációt alkalmazzák. A tárcavezető azt kérte, a magyar sertések vonatkozásában is tárgyalja meg a két ország hatósága, hogy ugyanezt az elvet kövessék a gyakorlatban.

Fokozottan támogatja a generációváltást, a fiatal gazdákat és az agrárvállalkozások indítását az új KAP stratégiai terv

A mezőgazdaságban egyre égetőbbé váló generációváltást és a vidéki – az agráriumhoz kötődő – vállalkozások beindítását is támogatja az agrárkormányzat a 2023. január 1-én induló Közös Agrárpolitika keretei között. Az agrártámogatási rendszerben eddig is szerepet kaptak a mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomagok, az új KAP stratégiai tervben pedig az agráriumban dolgozók nemzedékváltásának ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése még hangsúlyosabb lett. 

KAP-támogatott szénmegkötő gazdálkodás 2023-tól: fizetnek a precíziós állattenyésztési megoldásokért

A kétéves átmeneti időszak után 2023. január elsejétől indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új 7 éves támogatási ciklus. Érdemes megismerkedni az újdonságokkal, hogy sikeres legyen az EU-s támogatások megszerzése. A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók klíma- és környezetvédelmi hatásokra vonatkozó ismereteinek bővítéséhez, a környezettudatosság növeléséhez és az alacsony szén-dioxid kibocsátást biztosító jó gyakorlatok és innovációk hazai gazdálkodási rendszerekbe történő beépítését segíti “A 10 legfontosabb dolog, amit a szénmegkötő gazdálkodásról tudni érdemes” kiadvány.

Megjelent a NAK szakmai kiadványa, benne 10 fontos dolog a szénmegkötő gazdálkodásról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Megjelent a NAK szakmai kiadványa, benne 10 fontos dolog a szénmegkötő gazdálkodásról – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

74,4 milliárd forintnyi EU-s pénzt fizetnek az agrár-élelmiszeripari termékek támogatására

Az Európai Bizottság 2023-ban 185,9 millió eurót, december végi áron 74,4 milliárd forintot különít el a fenntartható és kiváló minőségű uniós agrár-élelmiszeripari termékek promóciójára irányuló, az EU-ban és a világ más részein folytatandó tevékenységek finanszírozására. A Bizottság által elfogadott 2023. évi promóciós szakpolitikai munkaprogram hozzájárul az Európai Bizottság 2019–2024-es időszakra meghatározott szakpolitikai prioritásainak, különösen „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiának a megvalósításához.

A 2023-ban kiválasztandó promóciós projektektől a Európai Bizottság azt várja, hogy kiemeljék és előnyben részesítsék az olyan célkitűzéseknek megfelelő termékeket, mint például az uniós mezőgazdaság fenntarthatósága, az állatjólét előmozdítása, továbbá a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának, valamint az egészséges és fenntartható étrendnek a népszerűsítése.

Már csak néhány hétig pályázható 5 és 150 millió forint közötti értékben a 0 százalékos hitel

Számos vállalkozás számára a változásokhoz való alkalmazkodás, a megnövekvő működési költségek finanszírozása kizárólag külső forrásból valósítható meg. Ezek egyrészt történhetnek egyedi hitelből, vissza nem térítendő támogatásokból (európai uniós forrásból) és pályázat útján 0 %-os beruházási kölcsönből. A GINOP 8.3.5-18 Hitelprogram egyértelmű célja, hogy a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozásokat fejlessze a külső finanszírozáshoz történő hozzáférésének javítása révén.

Fontos tényező, hogy az új kiírásban csak a “B” hitelcél érhető el. Ebben a működési költségek és a készletbeszerzés költségei számolhatók el. A Hitelprogram azokat a vállalkozásokat kívánja támogatni, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők. A 0%-os hitelre vonatkozó pályázati kérelmeket 2022. december 8-tól 2023. február 15-ig lehet benyújtani.

Csak 20 napig pályázható 1-3 millió forint „A kistelepülési üzletek működési támogatása” kiírásban

A Magyar Falu Program keretében pályázatot hirdet a kistelepülési élelmiszerüzletek működésének támogatására a magyar kormány. A program kiemelt célja a kistelepülések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása. Továbbá olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. A kisbolt pályázat esetében a támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 12. és 2023. január 31. között van lehetőség.

Ismét nyílik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat

Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hungexpo szerdai rendezvényén, az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Feldman Zsolt közölte, hogy a pályázati lehetőséggel az eddigieknél is több kistermelő élhet majd. A rendezvénysorozat 2023. január 25. és 28. között várja a látogatókat.

Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Folytatódik a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Online kalkulátor a KAP-támogatásokhoz is: programmal segíti a gazdasági tervezést a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online kalkulátort alakított ki a honlapján, mellyel a 2023-tól kezdődő Közös Agrárpolitika támogatásainak előzetes kiszámításában segíti az agráriumban tevékenykedőket. Emellett a NAK számos egyéb módon is segíti tagjait a támogatások minél hatékonyabb lehívásában. A 2023-2027 időszakra vonatkozó uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében több ezer milliárd forint hazai és uniós forrás segíti a magyar mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Történelmi lehetőség a magyar mezőgazdaságban. A KAP I. pillérben jelentős összeg áll a magyar termelők rendelkezésére, valamint vidékfejlesztésre is kiemelkedő mértékű forrásokat lehet igénybe venni, köszönhetően a Magyar kormány kedvező, a hazai agráriumot, vidéket támogató döntésének, miszerint a lehetőség szerinti legnagyobb, 80%-os nemzeti társfinanszírozást alkalmazza.

Gazdák kérdezték: 16 oldalon válaszok a KAP gyakorlati feltételeiről

Hasznos tudnivalókat állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A dokumentumban 73, a Közös Agrárpolitika támogatási feltételeinek gyakorlati megvalósításáról tesznek fel kérdéseket és adnak azokra válaszokat. Az Agro-ökológiai program, a kondicionalitás, a belvizes területek, a derogáció, a növényvédőszer használat, a vállalási kötelezettség és a vetésszerkezet is témája ezeknek. A pályázni kívánó gazdák számára hasznos szakmai gyűjtemény készült el.

Fontos infók a baromfi állatjóléti támogatás kifizetéseiről

A 2022. október 12-én megjelent VP3-14.1.4-22 Baromfi állatjóléti támogatás azon állományok után is igényelhető, amelyek a támogatás kezdetén már az igénylő tenyészetében voltak, és ezért, a kötelezettségvállalási időszak elején – a tartási időből kifolyólag – nem tudták teljesíteni a felhívásban előírt minimális tenyészetben tartási időt. A támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 15-ig volt lehetőség.

Azon állományoknál, amelyek a kötelezettségvállalási időszak kezdetén már a tenyészetben voltak, és a minimális tartási idő nem teljesülne maradéktalanul, az állomány állategység értéke után időarányosan csökkentett támogatási összeg kifizethető. A Pályázati Felhívásban foglalt feltételeket (állománysűrűség, szállítások bejelentése, stb.) ezen állományok esetében is be kell tartani, valamint szükséges a felhívásban megnevezett dokumentumok kitöltése, naprakész vezetése is.

Forrás:http://www.magro.hu

Kapcsolódó bejegyzések