Menü Bezárás

Készüljünk az új támogatási rendszerre!

❗2023-tól több érdemi változás várható a területalapú támogatási rendszerben az uniós szabályozás szigorodása és változása okán, több részletben a legfontosabbakra – előírásokra, jogcímekre bontva – a következő időszakban fel szeretném hívni a figyelmet. ❗
👉Az új támogatási rendszerben meghirdetendő összes területalapú támogatási jogcím – legyen az első pilléres közvetlen vagy második pilléres vidékfejlesztési támogatási forma – kifizetési feltétele lesz a 11 darab gazdálkodási követelménynek (JFGK) és a 9 darab helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra (HMKÁ) vonatkozó elvárásnak való megfelelés.
👉Jelentősebb változások a kötelező vetésforgó (HMKÁ 7), a nem termelő területek kötelező aránya (HMKÁ 😎 és a talajvédelem (HMKÁ 5 és HMKÁ 6) területén lesznek.
👉A zöldítés korábbi elemei közül az állandó gyepterületek fenntartása és az ökológiai fókuszterületek (EFA) beolvadnak az új alaptámogatás feltételre❗ndszerébe, a terménydiverzifikációs előírás viszont nem, mivel a szigorodó vetésváltási szabályok okán lehetőségünk volt elhagyni az alaptámogatás esetében, nem írták elő az uniós szabályok kötelező alkalmazását (Agro-ökológiai Program esetében választható lesz).

Kapcsolódó bejegyzések