Menü Bezárás

Közel ötödével csökkent a mezőgazdasági termelés 2022-ben

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál; a bővülés az árak 42 százalékos emelkedésének köszönhető, a termelési volumen 19 százalékkal elmaradt a 2021. évitől.

A növénytermesztés termelési volumene 2022-ben éves összevetésben 28 százalékkal csökkent az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10 százalékkal esett vissza. A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett. A szőlő mennyisége 1,9 százalékkal csökkent.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 6,1 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 8,0, az állati termékek termelése 2,0 százalékkal csökkent.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 15 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 42 százalékos emelkedése mellett – 19 százalékkal csökkent.

folyó termelőfelhasználás volumene 5,7 százalékkal mérséklődött, ára összességében 43 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a szolgáltatási díjon kívül az összes ráfordítás volumenében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékű (15 százalék) a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás esetében.

bruttó hozzáadott érték 15, volumene 38 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4 százalékkal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 4,9 százalékkal lett kevesebb az előző évhez képest.

Forrás:http://vosz.hu

Kapcsolódó bejegyzések