A Nébih arról tájékoztatta az Agroinformot, hogy 2023. január 1-től az elektronikus gazdálkodási naplón belül lesz lehetőség a növényvédő szeres kezelések vezetésére és a nitrát-adatszolgáltatás teljesítésére is.

Milyen kötelezettség vonatkozik majd a növényvédő szeres kezelések nyilvántartására?

2023-ban indul a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elektronikus felületén vezetendő elektronikus gazdálkodási napló.

A 43/2010 FVM rendelet előírásai szerint

2023.01.01-től a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt az egységes kérelem felületen alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzik – a nyilvántartást a Nébih elektronikus felületén naprakészen kell vezetniük.

Továbbá az összes termelőre vonatkozik, hogy (a már rögzített adatok kivételével) legkésőbb minden naptári év január 31-ig fel kell tölteniük a Nébih elektronikus felületére az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Ez utóbbi, azaz az éves jelentési kötelezettség először 2024. január végéig lesz esedékes a 2023-as évre vonatkozóan.

Fontos kiemelni, hogy 2023.01.01-től a növényvédő szeres kezelésekről a Nébih elektronikus felületén kell nyilvántartást vezetniük, attól függetlenül, hogy milyen támogatási programban vesznek részt. Közülük azoknak, akik 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodnak, a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük a rendszerben. A többi kezelést (pl. gombaölő szeres), valamint a rendelkezés alá nem tartozó termelők által végzett kezeléseket, minden év január 31-ig kell rögzíteniük a termelőknek az említett elektronikus felületen.

Az elektronikus gazdálkodási napló bevezetésének hátteréről dr. Juhász Anikóval, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk, az interjú ITT érhető el

Hol található az elektronikus gazdálkodási napló?

A Nébih ügyfélprofil felületén (https://upr.nebih.gov.hu/) Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével belépve az ügykatalógusban lesz majd elérhető az e-gazdálkodási napló (e-GN). (Elérési út: Növény és talaj > Agrárkörnyezet-védelem> Elektronikus gazdálkodási napló beküldése)

A tesztüzem ideje alatt felmerült problémákat már javították, a további észrevételeket folyamatosan vizsgálják és szükség esetén javítják.

Lesz-e türelmi idő a növényvédő szerek kezelések nyilvántartása kapcsán?

Az e-GN vezetésére vonatkozóan a jogszabály nem ad lehetőséget türelmi idő alkalmazására, az adatokat egyből az éles rendszerbe tölthetik majd az érintettek. Tekintettel azonban arra, hogy a téli hónapokban nem releváns eshetőség, hogy rovarölő szeres kezeléseket végeznek a termelők, így lesz lehetőségük ismerkedni a rendszerrel. A gazdálkodónak az adatszolgáltatással kapcsolatos technikai kérdésekben az egn@nebih.gov.hu tematikus e-mail cím is rendelkezésükre áll majd a rendszer élesítését követően.

Indexkép: Shutterstock

Forrás: http://www.agroinform.hu