Menü Bezárás

A birtok legmodernebb technológiáira voltak kíváncsiak Mezőhegyesen

Mezőhegyesen folytatódott a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi programsorozata. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban több, mint 70 hazai és külhoni gazda ismerhette meg a legmodernebb eljárásokat és technológiát az állattartásban és a növénytermesztésben.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, kamera, szabadtéri és félhomály

Forrás: Digitális Agrárakadémia Facebook-oldala

Varga Péter, a DAA szakmai vezetője megnyitójában felidézte, hogy a kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS). Célja, hogy a digitális megoldások elterjesztésével és az ágazat tudatos adatgazdálkodásával hozzájáruljon a hazai agrárium hatékonyságának a növekedéséhez, a termelői jövedelmek emeléséhez, a környezeti erőforrások optimális felhasználásához, valamint a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátásához. A DAS kiemelt projektje a Digitális Agrárakadémia (DAA), amelynek célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. A DAA segít eligazodni a digitális megoldások között, segít megtervezni a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállását, kiválasztani és használni a valóban hatékony megoldásokat – olvasható a mezőhegyesi nap történéseiről szóló beszámolóban a DAA hivatalos oldalán.
Kovács Norbert, a ménesbirtok vezérigazgatója bemutatta a vállalatot, s rávilágított arra is, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szerepet vállal a modern mezőgazdasági megoldások tesztelésében és bemutatásában, valamint kiemelt stratégiai célja a megújuló erőforrások használata és a fenntartható termelésre való törekvés.

– Minden fejlesztésünk a robotizáció, a digitalizáció és az adatgyűjtés felé mutat – hangsúlyozta.
Dr. Boros Norbert, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a birtok robotizált tehenészetét bemutató előadásában hangsúlyozta: az automatizálással ugrásszerű hatékonyságnövekedést értek el. Ehhez hozzájárult az is, hogy – akár nemzetközi összehasonlításban is – a legkiválóbb genetikai állománnyal rendelkeznek. A gazdaságban található mintegy 900 tehénre nyolc robot jut. Részletezte az úgynevezett szabadforgalmú rendszer jellemzőit. A számítógépes telepirányítási rendszernek köszönhetően a szakemberek minden szóba jöhető információhoz hozzáférnek.
Bónus Krisztián, a birtok precíziós gazdálkodási csoportvezetője előadásában bemutatta a precíziós növénytermesztést, részletesen kifejtve, hogy miként álltak át a legmodernebb technológiára, hogyan alakították ki azt az adatbázisukat, a menedzsment zónákat és a hozamtérképeket. A gépparkról is beszélt, valamint a drónok használatáról.
Magyarországon több mint ötmillió hektárnyi mezőgazdasági terület található, amiből 4,1 millió a szántó, de ennek csak a területnek csupán a 1-2 százalékán zajlik öntözéses gazdálkodás – hívta fel a figyelmet Szlovák Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság öntözési csoportvezetője a rendezvényen tartott előadásában.

A birtok öntözőrendszerét modernizálták

2021-ben országosan a 174 200 hektárnyi vízjogilag engedélyezett öntözhető terület körülbelül felén, 85 ezer hektáron öntöztek csak. Az erre a célra használt vízmennyiség 55 millió köbméter és 280 millió köbméter között ingadozik. A birtok földjeit a 30 kilométerre lévő Maros folyó vizével öntözik két csatornarendszeren. A birtok öntözőrendszerét nemrégiben teljesen felújították, így az eddigi 2445-ről 5171 hektárra nőtt az egyidejűleg öntözhető terület.

Forrás:http://www.beol.hu