Menü Bezárás

Az öntözési lehetőségekről is kérdezték az államtitkárt az orosházi gazdák

Agrárfórumot hirdetett az Orosháza és Térsége Gazdakör: csütörtökön este a Petőfi Művelődési Központba várták dr. Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát.

 

A gazdákat érintő öntözésfejlesztési támogatások kapcsán azt is elmondta, az öntözéskor nem csupán a víz rendelkezésre állása a kérdés, a beruházások költségigénye is gátolhatja a gazdákat abban, hogy megfelelő mennyiségű vízhez juttassák a növényeket. Az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében: létrejöttek az öntözési közösségek, és több tízmilliárd forint értében valósultak meg beruházások. A termelők közösségbe szerveződését, a beruházásokat és az öntözési közösségeket a Vidékfejlesztési Program keretében kiemelten támogatják.

Az államtitkár előadásában a 2023. január 1.-től induló Európai Uniós közös agrárpolitika kérdéskörének a részleteiről beszélt, a szakmai követelményeknek való megfelelésről, a fejlesztési lehetőségek, pályázatokról. Feldmann Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az elkövetkezendő időszakot mind a Békés megyében és az országban lévő 170 ezer gazdálkodó, valamint a 4 ezer élelmiszeripari vállalkozás számára is, hiszen a működési kereteket ez határozza meg.

Kozsuch Kornél, dr. Feldman Zsolt és Brlázs Róbert

S hogy fellélegezhetnek-e a gazdák a jövőben? Az államtitkár úgy reagált, az uniós előírások, a ,,zöld,, előírások tekintetében szigorúbbak lesznek, erre készülni kell. Fontos, hogy a gazdálkodók ne csak kötelezettséget, de lehetőséget is lássanak ebben: ezekhez az előírásokhoz különböző támogatások is társulnak. Aki okosan használja ki adottságait, ebből az újabb reformból nyertesként kerülhet ki.

Forrás:http://www.beol.hu

Kapcsolódó bejegyzések