Enyhe idő várható a jövő héten, 20 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérséklettel. A hét elején még előfordulhat zápor, zivatar, de a hét második felében már az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani. Helyenként a reggelre képződő köd tartósabban is megmaradhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk időjárása elég változatos, ugyanis a nyugat felől érkező ciklonok mostanra kiszorították a kiterjedt anticiklont kelet felé, így a nyugodt, csendes, ködös, rétegfelhős időjárás inkább csak átmenetileg, két frontrendszer közötti területeken fordul elő. Közép-Európa nagyobb részén is köztes anticiklon alakítja jelenleg az időjárást, amelyet frontok ölelnek át. A keletebbre lévő front mostanra már gyengült, de nyomában így is előfordulnak 10-15 mm közötti, néhol ezt meghaladó csapadékösszegek. Ezzel szemben a Vizcayai-öböl térségében örvénylő ciklon a nyugati partvidékre jelentősebb, többnyire 20 mm feletti csapadékot hozott. A Kárpát-medencére is egyre inkább a nyugatabbra lévő ciklon lesz hatással. Előbb a melegszektorába kerülünk, majd hétfőn este megérkezik a hidegfrontja is.

 

 

Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Fotó: Unspalsh

Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Fotó: Unspalsh

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig

Vasárnap változóan, időszakosan erősen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napsütéssel, néhol gyenge esővel. Éjszaka az északkeleti, északi megyékben erősen megnövekszik a felhőzet, párássá válik a levegő, köd képződik, és az említett tájakon várhatóan hétfőn napközben is túlnyomóan borult, egyes részeken tartósabban párás marad az idő. Az ország többi részén változó felhőzet valószínű éjszaka, illetve reggel átmeneti ködfoltokkal.

Hétfőn napközben aztán északnyugat, észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, hétfő estétől az északnyugati, északi tájakon növekszik a csapadékhajlam. A déli, délnyugati szelet hétfőn napközben elsősorban a déli országrészben élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között várható, de a derült és szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 19 és 25 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás északkeleti, északi részeken 14, 18 fok közötti értékeket mérhetünk.

Várható időjárás az ország területén október 24. hétfő éjfélig

Hétfőn az északkeleti, északi megyékben túlnyomóan borult lesz az ég, máshol változó felhőzetre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel, számottevő csapadék nem valószínű. A nap második felében északnyugat, észak felől vastagabb felhők érkeznek, és estétől nő a csapadék valószínűsége. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 19 és 25 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás északkeleti, északi részeken csak 14-18 fokot mérhetünk.

Maximumhőmérséklet  [°C]. október 24. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. október 24. hétfő délután – forrás: OMSZ

Forrás:http://agroinform.hu

Forrás: MTI, MET Képek: MET)