Menü Bezárás

Aggasztó képet fest a magyar cukoripar: csak így lehet elkerülni a bajt

Nagy változások jöhetnek itthon cukorfronton, hiszen, ha sikerülne tisztességes megállapodást kötni az egyetlen magyarországi cukorgyárral a jövő évi cukorrépaárakról, akkor a hazai termőterület akár több ezer hektárral is nőhetne a hosszú ideje tartó csökkenés után. Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke szerint a szélsőséges időjárási körülmények a cukorrépatermést is nagyban sújtották, a termelők mindössze 40-50 tonna körüli hektáronkénti mennyiségekkel számolhattak, miközben a normál termés közelíthetné a 70 tonnát.
Az elmúlt időszakban a hazai boltokban cukorhiány keletkezett, amelynek okai között felsorolható a korábbi uniós cukorreform – amely után Magyarországon csak egy, a kaposvári gyár maradt meg -, az energiadrágulás és az aszály.  Jelenleg az importcukor is drága, de a korábbi években jóval olcsóbb volt a hazainál, lenyomta magyar termelésű cukor árát, fékezve ezzel a cukorrépa árát is. Az alacsonyabb répaár miatt pedig a termőterület is csökkent. Míg öt évvel ezelőtt 17,2 ezer hektár volt a cukorrépa-terület, addig idén már csak 9,6 ezer hektárról takarították be a répát. Fontos megemlíteni, hogy a Magyar Cukor Zrt. ebből már csak 8650 hektárról vásárolt fel, vagyis hazai répából csak ekkora termőterületről készül cukor – írja a Világgazdaság.

Márpedig a hazai termőterületen termelt répából idén csak 60 ezer tonnát közelítő mennyiségű cukor készül. Ez azért is aggasztó, mert a hazai fogyasztás közel 300 ezer tonna. A kaposvári gyár egyébként importál még nádcukrot is, amit átfinomít, így a 90 ezer tonnát is elérheti a gyár kínálata, de ez még mindig igen jelentős importot felételez. Dorogi Árpád kitért arra is, hogy az EU-hoz való csatalakozást követően az első két évben 46,72 euróért termelték a cukorrépát tonnánként – az utóbbi években azonban sokszor 26 euróért, ami az árfolyamváltozást figyelembe véve is sokkal rosszabb termelői pozíciót mutat. Arról nem beszélve, hogy a kaposvári gyár tulajdonosa, az Agrana igencsak lenyomta a felvásárlási árakat.

Kaposváron egyébként egymillió tonna cukorrépát képesek feldolgozni. Idén a 8650 hektárról jó esetben hektáronként 50 tonnával lehet számolni, ami azt jelenti, hogy összesen körülbelül 433 ezer tonna répa kerül hazai termelőktől a gyárba. A CTOSZ elnöke, mint mondta, ilyen alacsony kapacitáskihasználtsággal azonban a feldolgozás sem elég hatékony. Tehát minimum kétszer ennyi magyar cukorrépa kellene, és akkor a Magyarországon előállított cukormennyiség is megduplázódhatna. Még egy fontos dolgot kiemelt a szakember, miszerint annak ellenére csökkent a termőterület az utóbbi években, hogy az állam folyamatosan biztosította a termelési típusú támogatásokat.

Dorogi Árpád úgy véli, hogy itt az ideje annak, hogy az előállítás költségeit a piac is honorálja. Idén csúcscukorár alakult ki, amiből ki lehet fizetni a termelőt, ugyanis, a 400-450 euró körüli tonnánkénti árak 1000 euró fölé emelkedtek. A cukorrépa-termesztőknek 2023-ra az előző évekhez képest lényegesen jobb ajánlatot sikerült kiharcolniuk az Agranától.

“Ezzel még nem vagyunk elégedettek, ezt az ajánlatot még lehet és kell is javítani. A magyar termelők azt szeretnék, és én is azt képviselem, hogy az Ausztriában alkalmazott kondíciókat kapják meg a hazai répabeszállítók is. Ezzel elismernék a költségeiket, és jövedelmet is realizálhatnának

– mondta a CTOSZ-elnök, aki hozzátette, hogy a korábbi tonnánként 30 euró alatti répaárról a 60 euró körüli árra kell elmozdulni.

Azt szintén kiemelten fontosnak tartja kiemelni, hogy a területcsökkenés megállhatna a magasabb árakkal, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy néhány ezer hektárral nagyobb területen folyhatna cukorrépa-termelés. Az öntözés pedig szintén elengedhetetlen a sikeresség érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Forrás:http://www.agrarszektor.hu