Menü Bezárás

Sokáig nem jön kiadósabb eső

Az elkövetkező tíz napban nem várható országos eső, csak helyenként hullhat mérhető csapadék.

Bár a szeptember igen csak belehúzott a csapadékot tekintve, országos átlagban a 9. legcsapadékosabb szeptemberünk volt a mérések rendszeres kezdete óta. Október első napjaiban viszont fordult a kocka, egy anticiklonnak köszönhetően múlt hét közepén száraz, napos, egyre melegebb idővel beköszöntött a vénasszonyok nyara.

A következő időszak időjárását is alapvetően anticiklon határozza meg. Bár péntek-szombat tájékán érkezik egy melegfront, de felhőzetéből csak helyenként hullhat mérhető csapadék, az ország nagy részén ekkor is marad a száraz idő. Ezt követően újra egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülhetnek, hétvégétől délnyugat felől száraz, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így nagy eséllyel rákapcsol a vénasszonyok nyara.

Mindezek tekintetében elmondható, hogy a következő 10 napban az ország nagy részén marad a száraz idő.

illusztráció
Inkább csak a reggeli harmat jelenthet némi nedvesség-utánpótlást – fotó: Deák István

Az őszi vetések szempontjából ez nem túl jó hír, viszont az elmúlt hónap csapadékosabb időjárásának köszönhetően a talaj felső rétege még bőven tartalmaz nedvességet, így aggodalomra egyelőre nincs ok, főleg, hogy októberben már a párolgás mértéke is jóval alacsonyabb, mint a forró nyári napokon.

Borítókép: Zivataranyu /Hatvan/

Forrás:http://www.idokep.hu

Kapcsolódó bejegyzések