A thelocal.dk hírportál arról számolt be, hogy a Danish Crown, Dánia legnagyobb húsipari vállalata 350 dolgozóját kénytelen elbocsátani a termelési költségek emelkedése és a húsok iránti kereslet – gyakorlatilag egész Európára jellemző – csökkenése miatt.

sertés

Danish Crown, Dánia legnagyobb húsipari vállalata 350 dolgozóját kénytelen elbocsátani – fotó: pixabay.com

A vágósertések túltermelése nem könnyíti meg a helyzetet

A vállalat vezetősége hangsúlyozta, miszerint ezt a kényszerű lépést annak ellenére kellett megtennie, hogy az érintett dolgozók kifogástalan munkát végeztek.

A dán agrártermelők ugyanis mintegy másfél éve folyamatosan olyan mennyiségű vágósertést szállítanak a cég vágóhídjainak, ami meghaladja azok vágó- és feldolgozó kapacitását.

A vágósertések túltermelése annak ellenére sem állt le, hogy a korábban évtizedeken keresztül Európa legnagyobb sertéstartó országának számító Dánia sertésállománya a legutóbbi évben egymillióval apadt, mivel még így is 13,4 millió sertés (a lakosság létszámának több mint kétszerese) maradt.

sertés

Dániában túltermelés van sertésből – fotó: pixabay.com

További leépítésekre lesz szükség

A takarmányárak és az energiaköltségek drasztikus emelkedése azonban a sertéstartók közül többeket várhatóan rövid időn belül az állatlétszám csökkentésére, sőt a hústermeléssel való felhagyásra fog kényszeríteni.

A hivatalos statisztika szerint a dán húsipari szektor összesített költségei – az energiaárak drasztikus emelkedése miatt – ez év első három negyedévében 20 millió dán koronával (1 korona 57,18 Ft) növekedtek az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Tekintettel arra, hogy emiatt további leépítésre lehet szükség, a Danish Crown konzultációt tervez az alkalmazottak képviselőivel.

Forrás:http://Agroinform.hu