Menü Bezárás

Gőzerővel folyik az őszi gabonák vetése az orosházi határban

Végre elmondhatjuk, hogy ideális talaj várja a vetőmagot Orosháza határában. Jelenleg az őszi árpa vetése folyik, de ezt azonnal követi a jövő évi kenyérnek való, a búza is.

Az Orosfarm Zrt. ezen az őszön ezerháromszáz hektáron vet a kalászosokból. Ebből ezer hektárt tesz ki a búza vetésterülete és háromszáz hektáron vetik az őszi árpát. Dominkó Norbert, az igazgatóság elnöke elmondta, jelenleg ideálisak a feltételek a vetéshez.

Még egy utolsó ellenőrzés, megbeszélés, aztán indulhat a gép (Fotó: Horváth Bence)

– Az elmúlt másfél hónapban kaptunk mintegy 120-130 milliméternyi esőt, ami szinte több, mint az év ezt megelőző időszakában összesen. Az elmúlt hetekben sokszor nem is tudtunk a gépekkel rámenni a földre a mindennapos esők miatt. A hatvan hektárnyi mákot azért sikerült a múlt héten elvetni és mostanra már ki is kelt, mutatja a sorát. Van nedvesség a földben, így remek talajokat tudunk készíteni az őszi gabonák alá. Úgy látjuk, hogy jelenleg a búzának és az árpának van nagyobb jövője a többi haszonnövénnyel szemben, mert nagyobb biztonsággal és alacsonyabb költségszinttel termelhetők meg. Most, amikor elszabadultak az energia árak, többszörösébe kerülnek a műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagok, nagyon oda kell figyelni a költségszintre. Ezért is jó, hogy ilyen gépekkel tudunk dolgozni, hisz egy plusz munkafolyamatot is elvégez a vetés mellett, amivel sok üzemanyagot és munkaórát takarít meg – avatott be a részletekbe Dominkó Norbert.

Az elnök által említett vetőgépet szeptemberben szerezte be a társaság és jó érzéssel figyelik a munkáját. Azt a bizonyos plusz munkafolyamatot egy extra tárcsasornak köszönheti, mellyel lehetővé válik, hogy egy munkamenetben a gép elkészíti a magágyat, belehelyezi a vetőmagot, majd betakarja és tömöríti is a talajt. A vetés egyenletes, hisz GPS vezérelte számítógép vigyáz rá, hogy a forgókban se legyen rávetés és a csoroszlyák pontosan az előírt mélységbe, esetünkben 4,5 cm mélyre helyezzék a magot. Az orosházi gazdaságok lépést tartanak a technikai fejlődéssel, hisz a ma elérhető legmodernebb vetőgépből, az Orosfarm mellett több nagyobb gazdaságban is dolgozik már egy-egy.

Igény szerint négy-öt munkafolyamatot végez el, egy munkamenetben a korszerű vetőgép (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, a vetés befejezése után még vár a szakemberekre mintegy háromszáz hektárnyi mélyszántás, azután kezdődhet a téli leállás, gépjavítás, karbantartás hosszú folyamata.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések